Predsjednik Mešihata otvorio međunarodno takmičenje u hifzu


Prvo Međunarodno takmičenje u hifzu Kur'ana Časnog “I čvrsto se Allahovog užeta držite”, u organizaciji Ambasade Libije u Beogradu i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom omladine i Generalne uprave za vakufe Vlade nacionalnog jedinstva Libije, otpočelo je 04.04.2024. godine na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru i trajalo je dva dana.

 

Na početku, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić. Dodao da će uoči Kadarske noći i Lejletu-l-Kadr provesti sa onim što je Allahu dž.š. najdraže.

 

“Baš kada se Allah dž.š. smilovao i poslao meleka Džibrila u pećinu Hira objavivši prve kur'anske ajete. I mi iščekujući Kadarsku noć provešćemo ova dva dana uz učenje Kur'ana. Mjesec Ramazan je mjesec Kur'ana”, dodao je on.

 

Naglasio je da smo se u prethodna 24 dana družili sa Kur'anom, a naredna dva dana ćemo se intenzivnije družiti, slušajući učače Kur'ana.

 

“Preko 40 takmičara će se najtecati u ova dva dana. Šta ima ljepše i veličanstvenije od ovoga što smo zajedno sa Ambasadom priredili za naše muslimane u ovim mubarek danima. Hoćemo sa ovim takmičenjem u pravom smislu dočekamo Kadarsku noć”, riječi su muftije Dudića.

 

Kazao je da ništa ljepše nisu mogli uraditi od ovog čina u ovim mubarek danima, te proglasio takmičenje otvorenim.

 

Allahov govor je najveličanstveniji, najbolji, najljepši, te je samo takmičenje u učenju i pamćenju Kur'ana najdragocjenije.