Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u hifzu Kur'ana


 

U Islamskom centru Gazilar nakon teravih namaza, 5. aprila, uručene su nagrade pobjednicima Međunarodnog takmičenja u hifzu Kur'ana koje je održano pod nazivom “I čvrsto se Allahovog užeta držite”, a koje je održano u organizaciji Ambasade Libije u Beogradu i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom omladine i Generalne uprave za vakufe Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Prisutnima se prvi obratio zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović.

„Takmičenje je organizirano sa nivoa Ambasade Libije u Beogradu, Mešihata ovdje u Sandžaku, a sve to u saradnji sa Ministarstvom omladine Libije. Po prvi put je ovo takmičenje na nivou nekoliko kategorija. Takmičenje je održano na FIS-u, učešće je uzelo 50 takmičara u sedam kategorija. Ova naša Zajednica sa ovim i mnogim drugim aktivnostima potvrđuje da je jedina legalna, legitimna zajednica koja predstavlja muslimane u ovoj državi. Zahvaljujem Ambasadi Libije i ambasadoru, ali i drugim ambasadorima koji su večeras bili na iftaru“, kazao je muftija Plojović.

Ispred Ministarstva omladine Vlade Libije poručeno da je cilj da se omladina odgaja zdravo, da se čuva od poroka i problema, ali i da se sačuva govor Uzvišenog Allaha, te se zbog toga rado odazivaju i podržavaju ovakve projekte.

Uprava za vakufe Vlade Libije uzela je učešće u organizaciji takmičenja.

„Cilj nam je da se Allahov govor čuva i uči širom svijeta. Vi u Srbiji radite ogroman posao na ovom polju i želim da vam čestitam na tome“, poručeno je obraćanju predstavnika Uprave za vakufe.

Predsjednik Mešihata zahvalio se svima koji su podržali ovaj projekat.

Ambasador Libije dr. Muhamed Galbun istakao je zadovoljstvo organizacijom takmičenja i znanjem koje su pokazali takmičari u svim kategorijama.

„Svako ko je učestvovao je pobjednik. Želim da vam se svima zahvalim, jer pokazali ste zavidan nivo. Želim da se na ovom ne zaustavimo, već da i u narednim godinama nastavimo sa ovim projektom.

Na kraju su predstavnici Ministarstva omladine Libije uručili zahvalnice rukovodstvu Islamske zajednice, muftijama Dudiću i Plojoviću, dekanu FIS-a dr. Enveru Omeroviću, te gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu.

Posebno priznanje predsjedniku Mešihata uručio je ambasador Libije.