Položen kamen temeljac za džamiju u naselju Bukreš – Erozija

U novopazarskom naselju Bukreš, u mjestu poznatijem kao Erozija, položen je kamen temeljac za izgradnju džamije. Ovom svečanom činu prisustvovala je delegacija Islamske zajednice predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Na početku prisutnima se obratio glavni imam Novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin uz poruku da Allahove kuće grade i održavaju oni koji u Njega Uzvišenog istinski vjeruju.

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. I danas su vakifi, navodi on, uvrstili sebe u red trajnih dobročinitelja dajući Allahu zalog za izgradnju još jedne kuće u kojoj će se On, Uzvišeni, obožavati.

“Naš Šemsudin Plojović, da ga Allah nagradi, htio je da od sebe i svoje porodice da zalog Allahu dž.š. za izgradnju džamije. Nije ista vrijednost ove zemlje do juče otkako je postala vakufom i drugih dijelova zemlje koji nisu vakuf. Zato je za njega posebna čast i privilegija što se je uvrstio u red naših vakifa. Molim Allaha da mu ukabuli i da mu pristane na obadva svijeta, jer je to trajna sadaka i svi oni koji sebe kroz vakuf ugrade postali su trajni dobročinitelji”, kazao je muftija Dudić.

“Jedna grupa vrijednih momaka sa ovog prostora izrazila je želju da u mjesecu Ramazanu otpočnemo sa izgradnjom džamije i to smo odradili onako kako dolikuje, projekat pripremili i želeći da zadobijemo ramazanske blagodati danas smo ovdje da proučimo dovu poslije podne namaza i da ovo mjesto nikada više ne bude garib. Braćo, neka znate, tamo gdje nema Božje kuće to je mjesto garib i nije dozvoljeno živjeti u mjestu gdje nema džamije. Neki su se ljudi uvakufili i odlučili da budu dio ovog projekta, a ja vjerujem, ako Bog da, da ćemo već idućeg Ramazana namaz klanjati u ovoj džamiji”, istakao je predsjednik Mešihata.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Zatim je predsjednik građevinskog odbora, Redžep Ajdinović prisutnu delegaciju odveo do mjesta na kojem su simbolično svi uzeli učešće u postavljanju kamena temeljca za ovu Allahovu kuću.