Medresa Gazi Isa-beg ispratila 512. generaciju maturanata

U hali Pendik u Novom Pazaru, 23.05.2024. godine, upriličena je svečana akademija 512. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg, odjeljenja u Novom Pazaru, Rožajama, Tutinu i Preševu.
Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, izaslanik Reisu-l-uleme mr. Seid ef. Eminović, direktor Medrese Gazi Isa-beg hfz. Adnan ef. Dupljak, visoka delegacija iz Bahreina predvođena ministrom Ghanem Al-Buainainijem, zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić, rektor Univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović, te brojni predstavnici društvenog života, ulema, imami, profesori i roditelji.
Na početku prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija Dudić. Kazao je da je ovo radostan trenutak za čitavu Zajednicu i ummet.
“Ovo je plod i trud rada naše Medrese, profesora, vaspitača i vaspitačica, a posebno njihovih roditelja. Prije četiri godine povjerili su djecu ovoj školi, jer ovaj narod ima najveće povjerenje u ovu Medresu. Nakon četiri godine evo ih svijetla obraza. Ponosni su očevi i majke, ali i mi u Zajednici. Medresa je najelitnija škola koja pored obrazovanja nudi i odgoj, što nećete naći ni u jednoj drugoj školi. Danas svi zajedno svjedočimo o uspjesima Zajednice, našeg sandžačkog čovjeka, naših muslimana i ponosimo se time. Podižemo i podizali smo generacije koje vole a ne mrze, koje grade a ne ruše i to je ono čime se mi ponosimo. Islamska zajednica je sretna i ponosna”, poručio je muftija Dudić.
Goste je poselamio direktor Medrese hfz. Dupljak. Istakao da je Medresa oaza mira i sigurnosti, dobrog odgoja i obrazovanja.
Također, prisutnima se obratio i mr. Seid ef. Eminović iz Sarajeva koji je naglasio da su medrese veliki izvori dina i islama.
Na kraju se u ime prve generacije od obnove rada Medrese, koja je maturirala prije 30 godina, obratio zamjenik predsjednika Mešihata muftija Plojović.
Nagradu predsjednika Mešihata za postignut izuzetan uspjeh, kako u nastavnim, tako i vannastavnim aktivnostima primili su Samid Numanović, Rumejsa Destanović, Sanida Redžić i Emina Kurpejović. Nagradu direktora Medrese za odlične učenike primili su Altuna Aličković, Sara Sinani, Sara Islamović, Adela Sinanović, Lejla Lukač, Emina Bahtijarević, Šejla Plojović, Esma Camić, Aiša Tutić, Maida Tahirović, Sara Veseli, dok će Zejd Plojović i Kanita Kurpejović priznanje učenika generacije primiti od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića u Sarajevu na Maturalnom danu.
Nagradu za uzorne roditelje primili su Haris i Indira Zukorlić.
Svečanu akademiju svojim izvedbama ilahija uljepšali su muški i ženski hor Medrese Gazi Isa-beg, a na kraju je dovu proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.