Svečana akademija Gazi Isa-beg medrese u Rožajama

Dana 24.05.2024. godine u Rožajama je održana Svečana akademija maturantica 512. generacije Medrese Gazi Isa-beg, uz prigodan program u izvedbi učenica.
U svom obraćanju direktor Medrese hfz. Adnan-ef. Dupljak istakao je da je Medresa najbolji izbor za sve porodice koje žele i trude se da svoju djecu obrazuju u duhu kvalitetnog znanja i etičko-moralnih principa.
Muftija sandžački hfz. Abdurahman-ef. Kujević u svom govoru je, između ostalog, rekao da je jedino čovjek odlikovan znanjem: „Znanje je jedna od najvažnijih odlika čovjeka, najčasnijeg stvorenja. Stvoritelj nas je zadužio da istinu koju je objavio širimo, a tu zadaću koju smo prihvatili i ponijeli ne možemo ispuniti bez znanja i obrazovanja. Škole su kuće znanja u kojima se napajaju srca, ali kada se kaže Medresa to je posebna škola, mnogo više od škole. Postoji razlika između različitih saznanja i spoznaja, nauka, disciplina, a na prvom mjestu je znanje o Stvoritelju. Medresa i medresanti dane i jutra počinju s tim znanjem. Zato medresanti najviše blistaju.“
Dodijeljena su i priznanja učenicama koje su se istakle kao odlični đaci i u vannastavnim aktivnostima. Nagrade će im uručiti reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović u Sarajevu.
Profesor u Medresi Entas-ef. Pramenković na kraju je proučio dovu, čime je i završena Svečana akademija u Rožajama.