Održana Akademija Medrese u Tutinu

Dana 27. maja 2024. godine u Domu kulture u Tutinu, u prepunoj sali, održana je svečanost u povodu završetka prve generacije odjeljenja Medrese Gazi Isa-beg (512. generacija), u prisustvu velikog broja gostiju i vrha Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, muftijama, glavnim imamima i imamima.

Nakon prikazanog dokumentarca o nastanku ovog odjeljenja, koordinator prof. Edib-ef. Zukorlić istakao je da se 2018. godine otpočelo sa radovima na izgradnji Medrese u Tutinu, da bi za nepune dvije godine bila završena i 2020. upisano je prvo odjeljenje. Izrazio je zahvalnost svim donatorima koji su svo vrijeme školovanja ovim maturanticama bili podrška, a posebno se zahvalio predsjedniku Mešihata koji je najzaslužniji za osnivanje ovog odjeljenja te pozvao Fahrudin-ef. Ćosovića da muftiji Dudiću uruči poseban poklon.

Direktor Medrese hfz. Adnan-ef. Dupljak istakao je značaj ove škole za bošnjačko-muslimanski narod u ovoj državi te izrazio ponos da sa ovim maturanticama i ovim odjeljenjem Medresa postaje još jača i bogatija, koja je u ovoj školskoj godini imala 720 učenika i učenica.

Učenice su imale svoje predstavljanje kroz recitacije i riječ maturantica.

Na kraju se prisutnima obratio muftija Dudić, između ostalog, rekavši: „Ovo je lice Tutina. Kakve su ove maturantice takvi su i Tutinci – časni i čestiti. Nije Tutin ono što su nam neki priredili 2007. godine kada je Islamska zajednica napadnuta, niti je Tutin ono što su nam 2008. priredili neki na kamen temeljcu za Medresu. Oni su loše predstavljanje i bruka za ovaj grad, a ova ulema u Tutinu, ovi vakifi, kao i ove maturantice ogledalo su Tutina. Mi smo svi iz Zajednice došli da se radujemo ovdje sa vama. Danas ovdje, prije dva dana u Rožajama, prije toga u Novom Pazaru sa našim maturantima, a u subotu smo u Preševu. To su tih naših 129 maturanata i maturantica. Mi smo Zajednica koja je čvrsta i stabilna. Ne naginjemo se prema bilo kome, već smo spremni da prigrlimo svu našu čeljad, pa i one koji su se ogriješili o nama. Dovoljno ima prostora za sve nas, da radimo za dobrobit naroda i Zajednice. Dosta je Tutinu bilo da ih vode oni koji su zavadili sve što se zavaditi može, a na izbore trebate svi izaći u nedjelju. Birajte najbolje među nama. Neka ovaj narod vode oni koji žele dobro našoj Zajednici i svome narodu. Naša Zajednica i naša Medresa neka im budu urnek, kao i naši vakifi. Svim uposlenicima ove škole, našim imamima, vakifima najiskrenije se zahvaljujem, a posebne čestitke upućujem maturanticama ovog odjeljenja.“

Na kraju skupa dovu je proučio zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad-ef. Plojović.