Upriličeno savjetovanje za hadžije


U utorak 28.05.2024. godine, u amfiteatru Fakulteta za islamske studije upriličeno je savjetovanje za ovogodišnje hadžije.

Prisutnim hadžijama se na početku obratio glavni vodič muftija dr. Rešad ef. Plojović, zamjenik predsjednika Mešihata, izrazivši zahvalnost Uzvišenom Allahu i zadovoljstvo da je Islamska zajednica nakon četiri godine ponovo u prilici da organizira putovanje na hadž za muslimane Sandžaka i Srbije, naglasivši da je proteklo punih 30 godina od prvog putovanja na hadž u organizaciji Mešihata Islamske zajednice 1994. te da je ovogodišnja grupa najbrojnija od kako Mešihat organizira ovu aktivnost. Nakon toga govorio je o propisima hadža i umre, te detaljima i proceduri planiranog putovanja.

Hadžijama se obratio i član vodičke ekipe, prof. Berin ef. Ljajić, koji je govorio o hadžiji kao simbolu vjere i dobra, potom muftija Nedžad ef. Hasanović, koji je ukazao kako najbolje iskoristiti vrijeme u Meki i Medini, a hadžijama je govorio i član ljekarskog tima, dr Izudin Demirović, koji im je uputio savjete kako da se pripreme za putovanje, ali i kako da se ponašaju tokom boravka na svetim mjestima, u cilju očuvanja zdravlja i izbjegavanja neprijatnosti i bolesti.

Posebne savjete i dove za hairli putovanje ovogodišnjim hadžijama uputio je predsjednik Mešihata i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, naglasivši da je Zajednica uspjela riješiti probleme zbog kojih su pripadnici islama u Srbiji četiri godine bili lišeni mogućnosti organiziranog putovanja na hadž, te omogućiti da svi muslimani naše države ove godine mogu nesmetano obaviti petu islamsku dužnost, zahvalivši svima koji su doprinijeli da se ovaj problem prevaziđe, kako nadležnim državnim organima, tako i predstavnicima Saudijske ambasade u Sarajevu, ministarstvima hadža i vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Dovu je na kraju proučio muftija Hasanović.

Centralna manifestacija ispraćaja hadžija i ikrar dova će se održati u petak, 31.05.2024. godine, u Islamskom centru Gazilar, prije džuma namaza, a polazak hadžija planiran je u ponedjeljak 3. juna, inšaAllah.