Predsjednik Mešihata primio ambasadorku Belgije

Dana 28.05.2024. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je ambasadorku Belgije u Beogradu g-đu Keti Bugenhaut.
U srdačnom i nadasve otvorenom razgovoru bilo je riječi o ulozi Islamske zajednice u društvu, u smislu promoviranja pozitivnih civilizacijskih vrijednosti koje islam proklamuje, od dječijih vrtića do Univerziteta, kao i među vjernicima u džematima u okviru svog sistema.
Muftija Dudić je istakao da se pripadnici islama u ovoj državi raduju priključenju porodici Evropske Unije, jer su muslimani ovih prostora domicilni evropski narod, koji je zadnjih decenija u zapadnim zemljama ostvario svoja ekonomska, socijalna i vjerska prava, te postao integralni dio evropskog sistema, odupirući se izolaciji i asimilaciji, dobrim dijelom zahvaljujući i bošnjačkim džematima u tim zemljama nad kojima Islamska zajednica ima važan uticaj.
Ambasadorka Bugenhaut izrazila je svoj stav u vezi zločina koji se čine nad palestinskim narodom u Gazi, kao i svoju bojazan zbog ekspanzije desničarskih ideologija u Evropi koje propagiraju isključivost i netoleranciju drugih i drugačijih, što je suprotno evropskim vrijednostima.
Na kraju sastanka bilo je riječi i o nedostatku međureligijskog dijaloga u Srbiji koji bi bio snažan faktor u približavanju vjerskih zajednica i pripadnika različitih religija i naroda kojima ova zemlja obiluje.