Muftija Dudić na Akademiji maturanata odjeljenja Medrese u Preševu

Nakon deset godina od osnivanja odjeljenja Medrese Gazi Isa-beg u Preševu, iz nje su izašla 192 svršenika i svršenice ovog departmana.

Povodom završetka školovanja i ove generacije, 01.06.2024. godine, u Domu kulture u Preševu upriličena je Akademija maturanata u prisustvu roditelja, profesora i ostalih uposlenika Medrese, te vjernika sa područja Preševa i Bujanovca.

Na svečanosti svoje obraćanje prisutnima imali su koordinator Preševske medrese prof. Abdulah Abdiu, muftija preševski Ragmi ef. Destani i predsjednik Medžlisa IZ-e Preševo Mehmet ef. Sahiti, nakon čega je izveden kulturno-umjetnički program.

Direktor Medrese Gazi Isa-beg hfz. Adnan ef. Dupljak nadahnuto je govorio o značaju ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice i njenim uspjesima.

Na kraju programa prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je, između ostalog, kazao da je Medresa naš ponos, a da su ove godine njenih 129 maturanata iz odjeljenja u Novom Pazaru, Tutinu, Rožajama i Preševu naše ogledalo. Naglasio je da je deset godina dovoljan period da o ovom projektu govorimo kao uspješnom, jer podižemo momke i djevojke sa obrazom i odgojem, generacije vjernika koji su svjesni činjenice da nam nacija nije cilj već sredstvo da ostvarimo vjerska prava, jer u kaburu ćemo biti pitani za vjeru, a ne za naciju.

„Ova medresa je garant da će ovdje biti vjernika do Sudnjega dana, pa zato volite svoju Medresu, pomažite je i čuvajte“, zaključio je predsjednik Mešihata.

Na kraju svečanosti muftiji Dudiću i direktoru Dupljaku uručena su priznanja za doprinos radu ovog odjeljenja Medrese.