Saopštenje Mešihata

Poštovani džematlije

Imajući u vidu da je za nekoliko dana Bajram, podsjećamo Vas na obaveznost kurbana koja je propisana kur'anskim ajetom u suri Kevser. Tradicionalno, sandžački muslimani su svoje kurbane sami birali, pripremali i svojom rukom klali, što je i najsevapnije, a kurbansko meso lično dijelili rodbini, komšijama i prijateljima.
Međutim, zbog promjene načina života, ograničenih prostornih mogućnosti i nedostatka vremena, vjernici ovu islamsku dužnost sve više izvršavaju posredstvom Mešihata koji već 30 godina organizira kurbansku akciju, hraneći time, zahvaljujući vašim kurbanima, svakodnevno učenike Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, Tutinu i Rožajama, 2000 korisnika sedam vakufskih kuhinja u Sandžaku, polaznike Predškolske ustanove Reuda, siromašne muslimane na području Muftijstva sandžačkog, beogradskog i novosadskog, kao i korisnike zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih organizacija, poput bolnica, staračkih domova, kaznenih zavoda itd.
S obzirom na tradicionalno veliki odaziv naših vjernika kada je kurban u pitanju, kao i na empatiju koju pokazuju prema ugroženim muslimanima, često iz neznanja ili zbog naizgled niže cijene, svoje kurbane uplaćuju pojedinim nevladinim, humanitarnim i drugim takozvanim misionarskim organizacijama te pojedincima, koji se protuzakonito bave vjerskim aktivnostima kakva je kurbanska akcija, a koji se posebno aktiviraju u danima Ramazana i Kurban bajrama, vidjevši u tome svoju finansijsku korist. Također, Mešihat upozorava i na pojavu uplate kurbana ugroženim muslimanima Afrike, koje najvjerovatnije nikada ne stignu do onih kojima su namijenjene.
Pripadnici islama osim što trebaju biti iskreni u svojim ibadetima, dužni su biti i oprezni i pronicljivi da prepoznaju pomenute zloupotrebe i da zbog svoje eventualne naivnosti i sitnih ušteda ne izgube nagradu koju donosi kurban i druga davanja na Allahovom putu.
Uz mahsuz selam

Mešihat Islamske zajednice