Muftija Dudić: Poruka Arefata je da su iskrena tevba i istinsko čišćenje srca jedini put koji vodi uspjehu

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu'Arefe – Dan Arefata, je sutra, 15. juna.

Arefat je visoravan udaljena od Mekke dvadesetak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

O značenjima i porukama Arefata za Agenciju MINA govorio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

– Allahov Poslanik je u poznatom hadisu rekao ‘Hadž je Arefat’, što znači da nema hadža onome ko se ovog dana ne nađe na tom brdu, udaljenom 22 kilometra od Meke, što upućuje na veliku važnost tog mjesta i tog dana koji prethodi Kurban-bajramu. Sam naziv ovog brda dolazi od glagola arefe u značenju – spoznati, upoznati, priznati. Učenjaci tefsira navode riječi Ibn Abbasa, r.a, da je Adem, a.s., spušten negdje u Indiji, a hazreti Havva u Džeddi, u blizini Mekke, kao posljedica kazne za kršenje Božije naredbe. Nakon spuštanja na Zemlju krenuli su u potragu jedno za drugim da bi se konačno susreli na Arefatu, na brdašcu koje se i dan-danas zove Džebelur-rahme i koje nas podsjeća na Allahovu neograničenu milost ukazanu ljudskom rodu. Nakon što su se sreli, priznali su svoj grijeh i zadobili Allahovu milost i oprost – kazao je muftija i pozvao vjernike da iskoristimo taj dan, “priznajmo Gospodaru svoje grijehe, kao što su to učinili naš praotac Adem, a.s., i naša pramajka hazreti Havva.”

– Dan Arefata, kao odraz Allahove neograničene milosti, vraća nam se svake godine i podsjeća nas na Allahov oprost kojim je obasuo našeg praoca i našu pramajku, poručuje nam da je Allahova milost obilna i da će biti udijeljena svakome ko prizna svoj grijeh i zatraži oprost za njega. Razlika između Adema, a.s., i Iblisa je u tome što je Adem, a.s., priznao svoj grijeh, pokajao se za njega i zatražio oprost, te pohrlio da čini dobra djela, dok to Iblis nije, pa je Allah Adema, a.s, obasuo milošću, a Iblisa prokletstvom – naveo je muftija.

Znakovito je i to da se dan poslije, na dan Kurban-bajrama, prinosi žrtva, što nas upućuje da se tevba mora propratiti i osnažiti činjenjem dobrih djela i žrtvovanjima da se nadoknadi propušteno, naglasio je on.

– Arefat je dan u kojem se muslimani širom svijeta okupljaju u molitvi, pokajanju i iskrenoj predanosti Allahu. Ovo je također i prilika da se prisjetimo važnosti zajedništva, solidarnosti i duhovne obnove. Adem, a.s., i hazreti Havva skupa su učinili tevbu i izvršili duhovnu obnovu svog srca, koje, ako je, prema riječima Allahovog Poslanika, a.s, zdravo, bit će zdravo i cijelo tijelo.

Tako i muslimani, da bi uspjeli, trebaju kolektivno da se pokaju, priznaju svoje grijehe i zatraže Allahovu milost. Trebaju obnoviti svoja srca iskrenim pokajanjem i ispuniti ih ispravnim znanjem i spoznajama kako bi postigli uspjeh, jer, kako smo i rekli, Arefat je nastao od glagola koji, između ostalog, nosi i značenje spoznaje – izjavio je muftija.

Poručio je da nas ovaj dan uči da moramo spoznati da su iskrena tevba i istinsko čišćenje srca od svih zala jedini put koji vodi uspjehu na oba svijeta, “a kako su to na ovom mjestu svojevremeno spoznali naš praotac i naša pramajka”.

– To neka nam bude temeljna poruka ovog velikog dana – akcentirao je muftija Dudić.

Posebna je arefatska radost muslimana u Sandžaku i Srbiji, jer nakon četiri godine nemogućnosti da organiziraju odlazak na hadž, ponovno imaju svoje hadžije u haremu Kabe i na Arefatu, naveo je muftija.

– Na kraju, pozivam sve vjernike da se ujedine u molitvi, da mole za mir, blagostanje i jedinstvo u našim zajednicama i cijelom ummetu, a posebno da dove za našu braću i sestre u Palestini koji ni u ovim mubarek danima nisu pošteđeni bjesomučnog masakra i genocida. Neka nas ovaj dan podsjeti na naše obaveze prema Allahu, prema našim porodicama, prema društvu u kojem živimo i svim muslimanima. Iskoristimo ovu priliku da se sjetimo onih manje sretnih, da pružimo pomoć i podršku svakome kome je potrebna – istaknuo je Dudić.

Posebno je apelovao na mlade generacije da slijede put islama, pravi središnji put, da bježe od svih oblika ekstremizama i da se obrazuju i doprinesu razvoju zajednice i društva u cjelini.

– U ovim izazovnim vremenima naša vjera i solidarnost ključni su za očuvanje mira i stabilnosti. Naša snaga leži u jedinstvu i međusobnoj podršci. Neka ovaj Dan Arefata bude podsticaj da ojačamo naše veze, da radimo na međusobnom razumijevanju i toleranciji – naglasio je muftija.

Ovo je također vrijeme kada treba da se prisjetimo naših predaka i njihovih djela, da učimo iz njihovih iskustava i da se trudimo da budemo bolji, smatra on.

– Naš put je put pravde, mira i ljubavi prema svim ljudima, bez obzira na njihovu vjeru ili naciju. Molimo se da Allah ojača našu vjeru, da nam podari mudrost i strpljenje da prevaziđemo sve izazove. Neka Allah primi naše dove i ibadete, oprosti nam grijehe i uputi nas na Pravi put. Neka nam ovaj Arefat donese duhovni mir, snagu i odlučnost da nastavimo našim Pravim putem – zaključio je muftija Mevlud-ef. Dudić.

Kao i prethodnih godina, i vjernici iz Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, otputovali su u Mekku, te će zajedno s ostalim hadžijama boraviti na Arefatu.

(MINA)