Sastanak sa imamima Muftijstva beogradsko-novosadskog

Dana 02.07.2024. godine u prostorijama Islamskog centra u Beogradu upriličen je sastanak predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića sa imamima Islamske zajednice sa prostora Muftijstva beogradsko-novosadskog, kojem je prisustvovao zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad ef. Plojović i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj.
Na sastanku je bilo riječi o aktuelnom stanju na prostoru dva muftijstva, posebno nakon izvšenog terorističkog akta u Beogradu, nakon kojeg su nadležni državni organi pokrenuli istražne radnje u cilju otkrivanja saučesnika i suzbijanja sličnih postupaka u budućnosti, uz pozivanje pojedinih džematlija i službenika iz Beograda na informativne razgovore.
Predsjednik Mešihata muftija Dudić pozvao je imame na dodatni stepen odgovornosti i pojačanu saradnju sa glavnim imamima i muftijama, u cilju izbjegavanja neželjenih posljedica na terenu, te vođenje računa o svom govoru i postupcima, posebno o onome što se dešava u objektima Islamske zajednice.
Muftija Plojović je naglasio da imami moraju biti svjesni onog što je Islamska zajednica uradila u proteklih 30 godina, te ne dozvoliti nikome da oskrnavi niti dovede u pitanje ostvareno.
Imami su izrazili zahvalnost rukovodstvu Islamske zajednice na podršci u svakoj prilici, pa i u ovom teškom trenutku, zaključivši da je od presudne važnosti za prevazilaženje situacije, rješavanje problema i unapređenje rada, razumijevanje od strane čelnika, organa i uleme Islamske zajednice.
Sastanak je okončan uz zaključak da se na dnevnom nivou održavaju kontakti, uz utvrđivanje strategije za budući rad i funkcioniranje Zajednice na ovom prostoru.