Prva grupa hadžija stigla u Novi Pazar

Nakon obavljenog hadža, petog islamskog stuba, iz Saudijske Arabije stigla je prva grupa sandžačkih hadžija.

Oni su u Meku oputovali 3. juna, a po povratku u Sandžak su ih dočekali članovi porodica i prijatelji.

“Ovo je prvi put da idem na hadž. Bilo je prelijepo iskustvo. Iskustvo jednog mladića koji je sanjao 30 godina da ode na hadž i Allah dž.š. je uslišio dovu. Ne trebate nikada odustajati od svojih snova, makar oni došli poslije 30 godina. Neka hadž svima bude prvi prioritet, a onda sve ostalo”, poručio je jedan od hadžija.

Šef Ureda za hadž dr. Enver ef. Omerović kazao je da je cjelokupna organizacija protekla po planu i programu i dodao da je zdravlje svih hadžija bilo na zadovoljavajućem nivou.

“Svi hadžije su obavile sve ono za šta su otišli. Oni su puni emocija i nose sa sobom ljepote svetih mjesta Mekke i Medine. Možemo reći i potvrditi da je ovo, nakon četiri godine, najupješniji obavljeni hadž sa naših prostora. Molim Allaha dž.š. da svim našim hadžijama Allah ukabuli, da im grijehe oprosti i unese bereket u njihovim porodicama, da još mnogo hadževa doživimo i da Allah dž.š. bude zadovoljan nama”, rekao je on.

Dodao je da su i pored kratkog vremenskog perioda uspjeli da organiziraju odlazak na hadž.

“Mi ćemo krenuti sa novom procedurom upisivanja hadžija, kako bi na vrijeme sve to završili”, riječi su dr. Enver ef. Omerovića.

Ljekar Izudin Demirović koji je brinuo o zdravlju hadžija i hadžinica, naglasio da je sve proteklo u najboljem redu.

“Tokom boravka u Saudijskoj Arabiji, osim dva slučaja koja su zahtijevala hitnu intervenciju, sve drugo je bilo u redu. To su bile minimalne promjene na nivou respiratornog sistema uslijed klimatskih promjena”, kazao je on.

Dolazak druge grupe od 18 hadžija i hadžinica očekuje se u četvrtak u jutarnjim satima. Hadž je kruna svih ibadeta, a dova najjače oružje vjernika.

Podsjećamo, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, nakon četiri godine, dobio je saglasnost Ministarstva hadža Saudijske Arabije da bude zvanični organizator hadža na prostoru Srbije.