Objediniteljski Sabor: Prvi saf odgovornosti za islam na Balkanu

«Ovdje ima puno uleme i odgovornih
ljudi, ovo je prvi saf odgovornosti za islam na Balkanu. Naravno, može
se u ovaj prvi saf dodati još ljudi, ali mi smo ta neka, kako bih rekao,
prva linija koja čuva islam ”kao žeravicu na dlanu – ako je držiš peče
te, ako je pustiš ugasit će se”. Zato, tim povodom, hoću da kažem nama
koji smo odgovorni i pred Bogom i pred muslimanima da izdržimo i da
nosimo to dostojanstveno.» Ovako je reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić
pozvao prisutne na Objediniteljskom Saboru da odgovorno pristupe
pitanjima vezanim za rad islamskih institucija i pitanjima emaneta koji
su im povjereni.

«Ovdje ima puno uleme i odgovornih
ljudi, ovo je prvi saf odgovornosti za islam na Balkanu. Naravno, može
se u ovaj prvi saf dodati još ljudi, ali mi smo ta neka, kako bih rekao,
prva linija koja čuva islam ”kao žeravicu na dlanu – ako je držiš peče
te, ako je pustiš ugasit će se”. Zato, tim povodom, hoću da kažem nama
koji smo odgovorni i pred Bogom i pred muslimanima da izdržimo i da
nosimo to dostojanstveno.» Ovako je reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić
pozvao prisutne na Objediniteljskom Saboru da odgovorno pristupe
pitanjima vezanim za rad islamskih institucija i pitanjima emaneta koji
su im povjereni.
 

Rukovodstvo novog Sabora 

Predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji Hajro-ef. Tutić, potpredsjednici Sabora g. Zija Zekir (Novi Sad), Fikret-ef. Limani (Preševo), sekretar Mustafa-ef. Fetić

 U Novom Pazaru, u Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice, u utorak 27. marta 2007. godine održan je Objediniteljski Sabor na kojem je Islamska zajednica u Srbiji objedinjena pod tim imenom kao jedinstvena organizacija koju će činiti četiri muftijstva.

Na zasjedanju je usvojen Ustav Islamske zajednice u Srbiji i Ustavna odluka, konstituisan Sabor od 54 člana sa predsjednikom, potpredsjednicima i sekretarom Sabora, te izabran predsjednik i članovi Mešihata za naredni jednogodišnji prelazni period.

Zasjedanju su prisustvovali i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Makedoniji Sulejman-ef. Režepi, reis Mešihata IZ-e u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić, predstavnici Islamske zajednice sa Kosova, generalni predsjednik turske Islamske zajednice Mili Gjoruš g. Javuz Čelik Karahan, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore g. Edin Salković i brojni drugi gosti.

Čitav dogaðaj pratili su, bezmalo, svi mediji u Srbiji, veliki broj medija iz BiH i inostranih medija. Nije zapamćeno da je jedan dogaðaj u Sandžaku izazvao toliku medijsku pažnju.

Obraćajući se prisutnima na zasjedanju Sabora, Reisu-l-ulema je, izmeðu ostalog, potencirao nekoliko stvari.

«Ovo je danas, bez sumnje, historijski dan za sve nas koji smo se rodili na Balkanu i kojima je Allah dž.š., preko svojih odabranih ljudi, donio islam kao najveću vrijednost koju uspijevamo da čuvamo svih ovih 600 godina.

Uvjeren sam da, kada bi se mogli naši djedovi i pradjedovi vratiti da nas vide – a možda nas i vide – kada bi vidjeli ovaj skup, bili bi jako sretni.

Posebno sam sretan što ćete vi ovdje zadržati kontinuitet dobrih odnosa izmeðu nacionalnih grupa koje pripadaju islamu, a posebno izmeðu Bošnjaka i Albanaca. Želim vam u tom pogledu posebnu sreću i želim da znate da smo mi u Sarajevu zbog toga jako sretni i zadovoljni i nadamo se da ćete vi kroz ovaj svoj rad omogućiti da povratimo, popravimo, da izgradimo dobre odnose sa Kosovom, sa Albanijom i da mi i Albanci, kao dvije najveće nacionalne skupine muslimana na Balkanu, zajednički preuzmemo odgovornost, da nosimo zajedničko breme, da meðusobno komuniciramo, razmjenjujemo mišljenja, da se oslobodimo nekih meðusobnih strahova, ako ih ima.

(…)Savjetujem Bošnjacima da uče albanski prije nego što oni uče bosanski.

(…)Želim posebno da čestitam svom prijatelju Muameru Zukorliću. Budite sretni što ste se našli u okruženju čovjeka koji isijava ovakvu energiju. Čovjeku koji ima ovakvu energiju najgore je hvaliti ga – njemu treba predočavati nove ideje i zadatke.

Ovo što vi radite je zakasnjelo sto ili više godina. Bačeni na potpunu marginu svih društvenih zbivanja, mi polako vraćamo svoje dostojanstvo. I ovo uspostavljanje ovih institucija to govori.

(…)Držite se dobro i nemojte da vas zbunjuju ovi neki privatni programi. Mi muslimani ne možemo imati privatne programe, možemo imati samo zajedničke javne programe koji će vratiti dostojanstvo muslimanima.

(…)Muftija ima šta da pokaže i sve što je rekao – tako je i bilo. Bez čovjeka ništa u ljudskoj povijesti ne može nastati. Naravno, uz Božiju pomoć. Ali u povijesti ništa ne može ni trajno biti bez institucije. Sve što čovjek napravi mora se uheftati. Ako se ne stavi u instutuciju to ne može da traje» – rekao je, izmeðu ostalog dr. Cerić, čestitajući prisutnima objedinjavanje u jedinstvenu Islamsku zajednicu u Srbiji.»

Zahvaljujući se učesnicima Objediniteljskog Sabora što su mu ukazali povjerenje i izabrali ga za prvog predsjednika jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji, muftija Muamer-ef. Zukorlić se osvrnuo i na planove i aktivnosti u radu koji stoje pred novoorganizovanom Islamskom zajednicom.

«Nećemo se smatrati uspješnim ukoliko oni dijelovi Islamske zajednice na području Srbije, bilo da je to prostor Prešavske doline, prostor Centralne Srbije ili prostor Vojvodine, gdje imamo pojedine džemate u izuzetno teškom stanju, ne dostignu nivo kakav zaslužuju. Želim da istaknem da će nam biti prioritet izrada posebnog programa za razvoj tih dijelova zajednice, kako bi što prije dostigli nivo onih razvijenih dijelova Islamske zajednice ovdje na području Sandžaka. To će biti jedan od naših velikih prioriteta.»

Muftija je najavio da će se u Preševskoj dolini grditi medresa, a kao drugi veliki projekt najavio je izgradnju modernog islamskog centra u Beogradu, većeg, kako je rekao, i od onog u Zagrebu.

Muftija je najavio pomoć i svim ostalim džematima: Novom Sadu, Subotici, Loznici, Krupnju, Šapcu, Smederevu, Kostolcu, Nišu i ostalim. «Oni koji se osjećaju slabim, od ovog trenutka nemaju pravo na to osjećanje. Imaju pravo da budu jaki. Osjećajte se jaki zato što ste sa Islamskom zajednicom, ovako koncipiranom, zato što ste sa Islamskom zajednicom čije je sjedište u Novom Pazaru, ali koja ima svoju stariju braću i u Sarajevu i u Prištini, i dalje u Skoplju, Zagrebu…, koja, kada se osjeti slabom, ima svoju braću prema kojoj će pružiti ruke. A kada se svi osjetimo slabim, i starija i mlaða braća, onda se imamo okrenuti prema Onom, Jednom, Jedinom, Uzvišenom, kod koga nema slabosti.»

U skladu sa odredbama Ustava, Muftija je predložio članove Mešihata, a to su: Bekir-ef. Makić, Rešad-ef. Plojović, Sead-ef. Šaćirović, Ramiz-ef. Hamidović, Fahrudin-ef. Æosović, Enes-ef. Svraka, Sevder-ef. Bajrami, Abdurahman-ef. Rahimi i Fadil-ef. Murati. Predsjednik Sabora Hajro-ef. Tutić, dekan Fakulteta za islamske studije mr. Mevlud-ef. Dudić i direktor Medrese Nedžad-ef. Hasanović, po Ustavu, članovi su Mešihata po položaju, kao i muftije, čiji izbor predstoji, te predsjednik Udruženja uleme nakon njenog osnivanja.