Odabir bedela

Da li je ispravno da osoba koja želi poslati nekoga da u njeno ime obavi hadž naðe drugu osobu koja se nalazi u Mekki i plati joj simboličnu sumu novca, koja je mnogo manja nego da osoba plati nekoga iz svog mjesta boravka?

ODGOVOR: Hadž je peti stub vjere islama, koji se sastoji iz putovanja u Meku uz obavljanje odreðenih obreda hadža (tavafa, stajanja na Arefatu, sa'ja i dr.). Prema tome, hadž je obaveza koja je sastavljena iz materijalnog i tjelesnog ibadeta. Tjelesni se ogleda u podnošenju tegoba putovanja i obavljanja obreda hadža, a materijalni u trošenju odreðene sume imetka, koja je potrebna za to putovanje.

Iz tog razloga najbolje je da osoba koja hoće da pošalje bedela naðe osobu od svoje rodbine ili nekoga drugoga iz svog mjesta boravka, ili makar približno, da bi u tu svrhu potrošila približno kao da sama lično obavlja hadž. To je ono što preporučuje dobar dio islamskih pravnika.
Meðutim, pošto većina nas uvijek skoro sve mjeri materijalnom isplativošću, pa čak i ibadete, tražimo da se provučemo sa jeftinije, ne zaobilazi se ni ova solucija, za koju u osnovi ne možemo reći da hadž ne čini valjanim, ali svakako utiče na njegovu potpunost i nagradu zbog koje se hadž i obavlja. Stoga, savjetujem svakome ko želi da se u njegovo ime ili ime nekog od njegove rodbine obavi hadž, da za to odabere osobu iz svog mjesta boravka i u tu svrhu uloži onoliko koliko je stvarno potrebno za putovanje i obavljanje obreda hadža.