Potiranje vrata u toku abdesta

U razgovoru sa jednim prijateljem čuo sam da potiranje vrata ne spada u ono što mora biti oprano u toku abdesta, čemu sam se začudio, jer tako nešto prvi put čujem. Zato bih tražio da mi odgovorite da li to što je rečeno zaista ima utemeljenja u Šerijatu ili se radi o greški?

ODGOVOR: Činjenica je da svi mi, ili jedan veliki dio, koji klanjamo, to jest uzimamo abdest, u toku pranja odreðenih dijelova tijela potiremo spoljašnji zadnji dio vrata, jer smo vidjeli da tako rade oni koji su nas učili namazu i abdestu, ili smo to pročitali u knjizi iz koje smo učili.

Meðutim, činjenica je, takoðer, da većina islamske uleme, kada govori o sunetima abdesta, ne spominje potiranje vrata kao jedan od suneta, niti adaba (onoga što je pohvaljeno činiti), čak ga smatraju i nepotrebnim dodatkom abdestu, koji nema utemeljenosti u izvorima Šerijata, tako da je njegovo praktikovanje nepotrebno, ili, kako kažu, čak i pokuðeno, te ga treba izbjegavati.
Meðutim, kod uleme hanefijskog mezheba, nalazimo potiranje vrata kao jedan od dijelova abdesta, s tim što se kasnije razilaze da li je ono sunet ili adab (lijepo). Veći dio hanefija ga smatra adabom, zato što njegovo praktikovanje nije utemeljeno na jasnom nepobitnom argumentu. Dokaz kojeg hanefije navode jeste daif (slab) hadis, kojeg prenosi Ahmed od Lejsa od Talhe ibn Musarifa od njegovog oca, da je njegov djed vidio Poslanika a.s. kako u toku potiranja glave ”potire zadnji dio vrata u širini od uha do uha”. (Nejlul-Evtar, 1/163) Neki od hanefijskih pravnika ubrajaju potiranje vrata u toku abdesta u abdeske sunete, meðutim, prihvatljiviji stav u hanefijskom mezhebu jeste da je potiranje vrata adab, to jest lijepo, što znači da njegovo praktikovanje ili nepraktikovanje ne utiče na ispravnost abdesta, već će abdest biti valjan sa ili bez njega.
Allah najbolje zna.