Iz opštinske kase finansirao napad na Islamsku zajednicu

ImageAnalizom zatečenog finansijskog stanja u Opštini Novi Pazar, koja je izvršena na osnovu zvaničnih podataka dostavljenih gradonačelniku Mirsadu Ðerleku od strane načelnika Odeljenja za finansije Bahrije Kačara, utvrðeno je dosadašnje ukupno dugovanje Opštine Novi Pazar koje iznosi preko 7 miliona eura.

Ono što se godinama naslućivalo sada je postalo jasno – kasa Opštine Novi Pazar je godinama pljačkana. Ugljanin je već godinama iz kase Opštine finansirao privatna lica i protivpravno trošio i rasipao novac graðana ovoga grada. Nove detalje o tim radnjama iznijeli su funkcioneri Opštine u najnovijem izvještaju koji je dostavljen medijima iz kabineta gradonačelnika dr Mirsada Ðerleka.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Analizom zatečenog finansijskog stanja u Opštini Novi Pazar, koja je izvršena na osnovu zvaničnih podataka dostavljenih gradonačelniku Mirsadu Ðerleku od strane načelnika Odeljenja za finansije Bahrije Kačara, utvrðeno je dosadašnje ukupno dugovanje Opštine Novi Pazar koje iznosi preko 7 miliona eura.
U danu kada je izabrana nova vlast na konstititivnoj sjednici Skupštine Opštine, 07.07.2008. zatečeni saldo na opštinskom budžetu iznosio je nula dinara. Toga dana pušten je cjelokupan iznos novca sa opštinskog računa koji je u 8 časova iznosio 2.895.343,75 dinara. Narednog dana, 08.07.2008., priliv novca na opštinskom računu iznosio je 3.794.696,84 dinara. Na budžetu je na kraju dana ostalo 40.000 dinara. Isplatama sa budžeta u ova dva dana nisu izmirene obaveze Opštine za plate budžetskim korisnicima za mjesec maj, ali je uvidom u izvještaj o promjeni na računu utvðeno da je samo nekoliko nevladinih organizacija dobilo preko milion i po dinara. Centru za bošnjačke studije prebačeno je 1.000.000,00 dinara u transakcijama sa racuna 7. i 8. jula 2008. godine.
U okviru velikih dugovanja u iznosu od 7 miliona eura, koja su naslijeðena od prethodne opštinske administracije, navodimo i obaveze po kreditima Opštine Novi Pazar koje mjesečno iznose 5 miliona dinara, a samo za četiri pežoa kupljenih na lizing ostalo je 29 rata duga u iznosu od 73.718,54 eura.
U zgradi Opštine trenutno je zaposleno 284 radnika, a uvidom u platne spiskove Opštine i javnih preduzeća pronadeno je i nekoliko lica koja su primala lične dohotke, a da uopšte ne borave u Novom Pazaru.

(Press služba Kabineta gradonačelnika)
Ugljanin finansirao  pokušaj razbijanja Islamske zajednice

U izvještaju se takoðer dodaje da je ova opština u nekoliko navrata finansirala propalu tvorevinu koju su nazivali “Rijaset”. Ugljanin je zloupotrijebio sredstva Opštine Novi Pazar, kojima je pokušao instalirati paralelnu islamsku zajednicu. U dostavljenom izvješaju se navodi da je samo dana 07.07.2008. godine, kada je konstituisana nova vlast, ovoj grupi prebačeno sa računa grada 380 000,00 dinara. To je uplata koja je otkrivena, a zasigurno je bilo još mnogo većih u periodu napada na Islamsku zajednicu. Ovo je potvrda onoga našta smo već duži period upozoravali. Ugljanin je našim parama potkupio podmitljive pojedince i pokušao da napravi privatnu islamsku zajednicu.
Uplata sa računa Opštine Bošnjačkom nacionalnom vijeću od preko jednog miliona dinara, humanitarnom društvu, koje je takoðe nelegalno osnovao, 200 hiljada dinara, uplate pojedincima i odreðenim firmama, samo naslućuju koje su stvarne razmjere kršenja zakona koje je ta vlast napravila. Šteta koju su načinili koštat će graðane Novog Pazara mnogo, ali je na nadležnim organima da ispitaju iste i počinioce privedu pravdi.