Maturanti i profesori Gazi Isa-beg medrese boravili u Turskoj

Image“Gazi Isa-beg” medresa već godinama svojim maturantima organizuje
obilaske i putovanja, a posebno se nagraðuju učenici koji pokažu dobro
znanje i zavidne rezultate. Program putovanja obuhvata obilazak
džamija, poznatih kulturno-istorijskih spomenika, škola, koledža,
univerziteta i dr. Ove godine je put Turske krenula deveta generacija
svršenica ženskog odjeljenja Medrese.

Ekskurziju je predvodio lično direktor Medrese Nedžad-ef. Hasanović, a društvo svojim učenicima je pravilo nekoliko njihovih profesora.Ekskurzija je značila obilazak nekoliko turskih centara, meðu kojima je obilazak grada Istanbula i Burse. Ovo su gradovi u kojima se nastanio i živi najveći dio Bošnjaka, koji su tokom dvadesetog vijeka napustili svoja staništa na Balkanu, te je to bila i prilika da se učenici po prvi put vide i upoznaju sa nekim od članova svoje uže ili šire familije.
Učenici su bili smješteni u hotelu “Ilidžak” u centralnom dijelu Istanbula, u kojem ineče svake godine odsjedaju sandžačke hadžije.
Obilazak džamija
Odmah po dolasku u Istanbul, prvog jutra, usljedila je posjeta jednoj od najljepših džamija na svijetu, čuvenoj Sultan Ahmetovoj džamiji, poznatoj kao Plava džamija. 
Sultan Ahmet džamija, poznatija kao Plava džamija, sa svojih šest predivnih minareta, jedna je od najupečatljivih i istaknutijih graðevina meðu neboderima u Istanbulu. Sagraðena je 1609. god. i jedna je od najljepših primjeraka otomanske arhitekture, a i dalje je u funkciji. Unutrašnjost džamije je dekorisana hiljadama plavih i bjelih iznik keramičkih pločica, ukrašenih tradicionalnim otomanskim cvjetnim mustrama, a ovo su i ključni detalji na osnovu kojih dobija ime. U pozadini džamije je Kilim muzej u kome se mogu vidjeti primjerci antikviteta iz cijele Turske.
Nalazi se kraj starog hipodroma na Sultan Ahmet trgu odmah do Aja Sofije. Otvoren je tokom dana, osim za vrijeme namaza. Muzej je otvoren od utorka do subote od 9 do 16 časova. Ulazak u džamiju je besplatan, dok muzej ima simboličnu cijenu ulaznice. 
Obilazak ove džamije je bio poseban doživljaj za učesnike ove ekskurzije. Učenice su provele u džamiji i oko nje nekoliko sati, uživajući u čarima njene ljepote.
Poslije obilaska ove veleljepne džamije, uslijedio je obilazak džamije Aja Sofija.
Aja Sofija (grčki: Hagia = Sveta i Sophia = Mudrost) je remek djelo vizantijske arhitekture. Bila je najveća crkva u Vizantijskom carstvu, odnosno Istočnom rimskom carstvu.
Izgraðena u doba cara Justinijana u Carigradu, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća uopšte. Graðena je u razdoblju izmeðu 532. i 537. godine, od kamena i opeke, visine 55 metara s promjerom kupole od 31 metra.
Nakon osvajanja Carigrada od strane Osmanlija, 1453. god. crkva je pretvorena u džamiju, a vani su dodata četiri veleljepna minareta i ispisani mnogi kaligrafski natpisi koji predstavljaju remek djelo. Aja Sofija je 1935. godine zatvorena za obavljanje namaza, a njena unutrašnjost se koristi kao muzej. Vjernici širom svijeta isčekuju da im se ponovo dozvoli obavljanje namaza u ovoj džamiji. Aja Sofija izaziva veliko interesovanje posjetioca iz cijelog svijeta, tako da je na hiljade turista obiðu svakoga dana.
Učesnici su nakon obilaska ovih predivnih džamija bili ugošćeni u predivnom restoranu ispod Plave džamije.
Krstarenje Bosforom
Čari Istanbula se ne mogu u potpunosti dokučiti samo kopnenim obilaskom njegovih kulturnih znamenitosti, već je potrebno zaploviti bosforskim kanalom koji odvaja Evropu od Azije. Ploveći predivnom laðom, bili smo u prilici uživati u ljepotama ove, po mnogima, svjetske prijestolnice. Sa jedne strane nas selame predivne džamije i čuvena Top kapija, a sa druge veleljepne vile, škole, univerziteti – graðevine modernog doba. Sve to spaja impozantna ćuprija koja povezuje, steže i spaja dva kontinenta, dva vremena i mnoge kulture.
Minijaturni park
Sve ljepote ovoga grada nemoguće je u kratkom periodu obići. Ko nije vidio sve graðevine i džamije, ogromna dostignuća Osmanskog carstva po čitavom svijetu, to može uraditi u istanbulskom minijaturnom parku. U ovom parku su predstavljana osmanska arhitektonska djela po čitavom svijetu u umanjenom obliku od pedeset puta. Svjedočili smo ljepote mnogih džamija, dvoraca, palata, mostova koje su Osmanlije tokom svoje vjekovne istorije pravili. Zanimljivo je da se na tom mjestu može vidjeti u svom pravom, ali umanjenom obliku, i čuveni mostarski most, kao i mnoga druga remek djela islamske arhitekture. Obilazak ovog parka je, takoðe, bio poseban ugoðaj za naše učenice i njihove profesore.
Ručak sa Sulejmanom Sandžakom
Poslije višečasovnog obilaska ljepota ovoga parka, bili smo gosti Sulejmana Ðerekarca, poznatog Sandžaklije koji živi i radi u Istanbulu, a porijeklom je iz sela Ðerekare kod Tutina. On je vlasnik benziske pumpe u naselju Bešjuzevlje, bavi se biznisom i u tome je veoma uspješan. Poznat je po svojoj privrženosti rodnom kraju i ulaganju u obnovi džamije i škole u selu Ðerekare. On nije krio svoje zadovoljstvo što je u prilici da bude domaćin učenicama i profesorima Medrese, istakavši da mu je želja da ovakvih posjeta bude mnogo više. 
Sulejman-bej nas je srdačno dočekao i u tu čast nam priredio ručak u ekskluzivnom restoranu na obalama bosforskog kanala.
Čamlidža
Poslije zajedničkog fotografisanja i snimanja, učesnice su se uputile prema čuvenom istanbulskom izletištu  Čamlidža. To je uzvišenje u središnjem dijelu Istambula i sa njega se vidi azijski i evropski dio ovog velikog grada. Zalazak sunca predstavlja pravu atrakciju u predvečernjim satima, što mami mnoge turiste. Učenici su se tu zadržali do akšam namaza.
Obilazak Instituta za islamske studije 
Posjeta ovom institutu je bila od velike važnosti za naše učenice. Bile su u prilici upoznati jednu od najsavremenijih ustanova koja ima višestruku namjenu. Ovaj institut u svom sastavu ima akademiju za naučna istraživanja, ljetnu školu za turski jezik i učenje Kur’ana, te internat za polaznike. Direktor Medrese Nedžad-ef. Hasanović je ovu priliku iskoristio da obavi razgovore o saradnji Medrese sa ovom prestižnom obrazovnom institucijom.
Obilazak Burse – grada duhovnosti
Ekskurzija je podrazumijevala i obilazak grada Burse, jednog od najznačajnijih istorijskih prijestolnica Osmanske države. Bursa je, takoðe, grad koji nastanjuje veliki broj nacija porijeklom sa Balkana, a meðu njima i veliki broj Bošnjaka. U njemu su ukopani poznati osmanski sultani, meðu kojima i najznačajniji osnivač Osmanske države – sultan Osman. Po svojim graðevinama, ulicama i orijentalnosti ovaj grad podsjeća na Sarajevo. Svoju posjetu ovom gradu iskoristili smo da obiðemo čuvenu Ulu džamiju, jednu od najljepših džamija na svijetu. Takoðer smo obišli i nekoliko koledža i organizacija poznate Fondacije “Nulifer”. Ova fondacija u svom sastavu ima sedam koledža, četire osnovne i tri srednje škole. Bili smo u prilici neke od njih i obići. Oni su nas srdačno dočekali i ugostili i u tu čast nam priredili ručak i večeru. Naš vodič mr. Sead-ef. Ibrić nam je dočaravao ljepote ovog predivnog grada, nazvavši ga gradom duhovnosti. U kasnim večernjim satima, puni utisaka, napuštamo Bursu, uputivši se prema našem hotelu u Istanbulu.
Obilazak opštine Bajram Paša
Naš boravak u Turskoj je izazvao veliko interesovanje, posebno ljudi porijeklom sa prostora Balkana. Opština Bajram Paša je jedna od najvećih u Istanbulu i u njoj živi preko trideset i pet hiljada Bošnjaka. Imali smo čast da nas u zgradi Opštine prime najviši predstavnici, meðu kojima i nekoliko Bošnjaka. Poslije srdačnog prijema upriličen je ručak na zadnjem spratu Opštine, što je predstavljao pravi ugoðaj, kako zbog bogate sofre, tako i zbog predivnog pogleda na grad Istanbul, koji se sa zgrade Opštine fantastično mogao razgledati. Nama se tom prilikom obratio potpredsjednik Opštine, istakavši svoje oduševljenje što je bio u prilici da nas dočeka. Direktor. Hasanović je u svom govoru zahvalio na gostoprimstvu, izrazivši nadu da će se u narednom periodu nastaviti saradnja sa ovom opštinom. Poslije nekoliko časova boravka, krenuli smo se u obilazak čuvene Kapali čaršije, koja predstavlja posebno iskustvo.
Obilazak Ejubije džamije
Obilazak Istanbula ne bi bio kompletan, a da se ne obiðe i džamija poznata kao Ejubija. Ova džamija je poznata po tome što se smatra da je podignuta pored mezara gdje je ukopan Ebu Ejub el Ensari r.a., ashab Allahovog poslanika Muhameda a.s.
Odmah po dolasku u predvorje ove veličanstvene graðevine, osjeća se iskonska duhovnost. Predivan glas muezina nam je poželio dobrodošlicu i odmah po ulasku počelo je učenje Jasina. Prepuna džamija vjernika, predivni glasovi razgovjetnog učenja kur’anskih ajeta, arhitektura unutrašnjosti džamije – činili su da doživljaj bude maksimalan. Klanjali smo sabah i proučili zikr i dove poslije namaza. Nakon što su se mnogobrojni vjernici razišli, ostali smo u haremu ove džamije, žaleći što je uskoro moramo ostaviti. To jutro je uljepšao i doručak koji nam je u blizini džamije prireðen od strane Ismaila, porijeklom iz Sandžaka, i njegovih prijatelja.
Obilazak Top kapi saraja
U neposrednoj blizini džamije Aja Sofija nalazi se zdanje Top Kapi. To je zdanje u kome su obitovali osmanski sultani. Predstavlja remek djelo arhitekture i vrhunac ljepote. Čekali smo da doðemo na red za karte jer je veliko interesovanje posjetilaca. Top Kapi se danas koristi kao muzej u kome su izloženi mnogi eksponati bogate islamske kulture i osmanske dinastije. Meðu zanimljivim stvarima nalazi se odjeća sultana, kočije u kome su se vozili, mačevi, posuðe iz koga su jeli i slično. Ono što zavreðuje posebnu pažnju posjetilaca jesu predmeti stari preko hiljadu godina, a koji se pripisuju čak i Poslaniku a.s.
Povratak – obilazak Univerziteta “Fatih”
Nakon našeg šestodnevnog boravka u Turskoj, krenuli smo nazad svojim kućama. U putu smo obišli čuveni Univerzitet “Fatih”, koji se nalazi na udaljenosti od tridesetak kilometara od Istanbula. Univerzitet se prostire na površini od preko osam hiljada kvadratnih kilometara. i ima sedam hiljada studenata. Školarina je od deset do dvadeset hiljada dolara godišnje, zavisno od studija. I pored toga, kvalitet nastave i zavidni rezultati čine da je ovo jedan od najtraženijih univerziteta u Istanbulu. Imali smo čast obići nekoliko zgrada ovog univerziteta i pratiti video prezentaciju ove prestižne visokoškolske isntitucije. U našu čast je i ovaj univerzitet priredio svečani ručak.  

{gallery}galerija/turskaeks2008{/gallery}

Puni doživljaja, utisaka i iskustava vraćamo se Novom Pazaru.

Mr. Hajrudin-ef. Balić