Nebirani izabrali nepostojećeg

ImageZasjedao je nekakav sabor. Sabor nikad izabranih delegata odabrao je nekoga na nepostojeći položaj. Sabor koji nema legitimitet. Ko je i kada izabrao te sabornike? Kako to da izbori traju samo pola sata i da narod u tome ne učestvuje? Gdje su vjernici i džematlije u svemu tome? Ko je njih pitao za njihovu volju i želju?
 

Okupljanjem u krčmi „Dolina Jerke“, u blizini manastira Sopoćani kod Novog Pazara, ponovilo se ono što se zbilo prije godinu dana.
Zasjedao je nekakav sabor. Sabor nikad izabranih delegata odabrao je nekoga na nepostojeći položaj. Sabor koji nema legitimitet. Ko je i kada izabrao te sabornike? Kako to da izbori traju samo pola sata i da narod u tome ne učestvuje? Gdje su vjernici i džematlije u svemu tome? Ko je njih pitao za njihovu volju i želju?
Naravno da režimskoj paravjerskoj tvorevini ne treba narodno mišljenje i stav većine džemata, bitno je da nalogodavci iz vlasti to žele i hoće. Oni hoće Islamsku zajednicu po svojoj volji, poltronsku i izdajničku, koja ništa ne traži i zadovoljava se ličnim interesima, pa makar to bile i trohe. Oni ne žele Islamsku zajednicu po volji muslimana Bošnjaka, po želji većine, uspravnu, prosperitetnu, jaku i ponosnu, koja čuva i okuplja vjernike u svoje krilo i biva stožer očuvanja vjerskog ponosa muslimana u Srbiji.
Institucija „vrhovni sabor“ po Ustavu Islamske zajednice nikada nije postojala, pa ne postoji ni danas.
Kažu, izabran reisu-l-ulema – titula koja, po Ustavu Islamske zajednice, već pripada dr. Mustafi-ef. Ceriću, vrhovnom poglavaru Islamske zajednice. Zar je moguće da na tako uzvišeno mjesto ovakvog čovjeka zamijeni izdajničko lice? Još ga jezik služi i ima smjelosti da kaže: „Ja, vrhovni poglavar…“
Ničiji delegati sa ahmedijom na glavi
Birali su Zilkića nekakvi delegati. Prosto pitanje: ko je te delegate izabrao? Primijećena su tamo i neka lica koja su zbog duševnih, dakle medicinskih oboljenja, molila da ih Islamska zajednica prekvalifikuje da bi se liječili. Takvi su tamo postali „delegati“. Viðen je tamo i nastavnik geografije iz Bijelih Voda. Kakav zulum! Ovaj čovjek nema dana medrese. U nedostatku polu-hodža dobar je i obični graðanin koji pristane da okalja obraz i svoju porodicu. Primijećena su lica koja nisu imami, ali su smjelo nosili ahmedije. Tu je primijećen i jedan broj onih koji nemaju ni dana škole, a koji se predstavljaju kao vjeroučitelji. Kažu, svojevremeno su polagali kurs kod Zilkića lično. Taj primjer je sličan nastanku sekti, poput Ahmedija, koji emanet islama i podučavanja islamu predaju neukim licima ne bi li ga oslabili.
Tesari, šatkari… izabrali voðu
Zanimljivo je da se na tom „saboru“ sakupio jedan broj šatkara, tesara, zidara i nekvalifikovanih fizičkih radnika raznih zanata. Tu je ponovo bio fizikalac iz Tutina, naravno sa ahmedijom koju nosi samo u prilikama kada treba izabrati „poglavara“.
Koliko to godina
Oni tvrde da je po „ustavu“ red na „beogradsko muftijstvo“. Je li to onaj ustav koji im je napisao mentor ekavicom u kojem stoji da im je srpski jezik službeni?! Po tom ustavu, „beogradskom muftijstvu“ pripada mandat od tri godine, a oni „poglavara“ biraju na godinu dana. Šta je po ustavu: godina, dvije ili tri?
Čestitka iz kabineta bez portfelja
Ovakvom skupu su pažnju pridali samo oni koji su umiješani ili imaju bilo kakve veze sa pokušajem puča u Islamskoj zajednici. Čestitka je stigla jedino iz kabineta „bez portfelja“. Naravno, ovo je dokaz da je ova fitna iz iste kuhinje. Oni koji su izdajicama svog naroda, onima koji su pokušali oteti Islamsku zajednicu, dali ovakav kabinet kao da nam poručuju: „I vi ste narod bez portfelja.“
Akademija munafika
Osnovali su, kao, akademiju. Može biti akademija svega i svačega, ali nikako islamska. To je isto kao ona medresa koju su, kao, osnovali u Novom Pazaru, ili ona nesuðena u Beogradu, a koje imaju, kažu, sve samo ne i učenika.
Neka ih Allahu
Uzvišeni Allah kaže: „Oni spletkare, a Allah otklanja njihove spletke. On to najbolje umije.“
U drugom ajetu kaže: „Mi smo Kur’an objavili i Mi ga čuvamo.“
Ovi ajeti nam ulijevaju nadu da ma ko bio i ma koliko ih bilo istina islama će opstati i pravda će na kraju trijumfovati. Molimo Allaha da nas učvrsti na putu istine, a da se pobrine za one koji istinu ugrožavaju.

 

Hajrudin Balić