IZBOR PREDSJEDNIKA AMERIKE: Crni čovjek u Bijeloj kući

ImageAmerika je još jednom pokazala da je i dalje najozbiljnija država na svijetu i najveća demokratija

Ili ljudska civilizacija pokazuje zrelost da se na početku dvadesetprvog stoljeća suoči i počne obračunavati sa svojim bolestima, ili je blizu Sudnji dan. Bolje bi bilo da je ovo prvo.
Da Afroamerikanac postane predsjednik Sjedinjenih Američkih Država zaista je veliki svjetski dogaðaj. Osim toga, to je, za one koji znaju čitati znakove, veliki znak.
To je znak da Amerika još ima snage, pa i prava, da bude vodeća svjetska sila. Ovaj put skepticima će biti vrlo teško da dokažu da je ovo još jedna licemjerna igra Zapada kojom se želi baciti u sjenu svo nasilje od Afganistana do Iraka.
Amerika je još jednom pokazala da je i dalje najozbiljnija država na svijetu i najveća demokratija.
Da li je moguće zamisliti, recimo, Srbiju sa muslimanom na mjestu predsjednika Republike, pa makar to bio i Sulejman Ugljanin.
Predsjednik SAD-a je najviša instanca vlasti u toj zemlji sa veoma velikim ovlaštenjima. S druge strane, SAD je zemlja sa jakim institucijama koje ne dozvoljavaju predsjedniku da pravi velike zaokrete u dugoročnim razvojnim planovima. Poznato je da Pentagon zasniva svoje aktivnosti na planovima i do trideset godina unaprijed, našta sigurno jedan ili dva četvorogodišnja mandata bitno ne mogu uticati. Kao što je poznato, Klinton nije nastavio ono što je Buš stariji započeo, što je kasnije Buš mlaði nastavio i tako doveo SAD u meðunarodni ćorsokak. Zato je Obama svojevrsna zlatna koka za izlazak Amerike iz tog ćorsokaka.
Svijet opstaje na zakonitosti pola čije strane se ili privlače, ili su meðusobno suprotstavljene. Zato je susret Bijele kuće i tamnoputog predsjednika nova šansa za ravnotežu u Americi i svijetu.