Muslimani Vojvodine na iskušenju

ImageJusufspahići dovode nekakva neuka lica koja nisu vjerski službenici da
predaju vjeronauku. Dolaze i nude novac siromašnim članovima naših
džemata. Nude da preðemo u njihovu kvazi tvorevinu, prijete smjenama i
sl.

Islamska zajednica se suočava sa još jednim iskušenjem. Napadi, pritisci i ucjene kojima su bili podvrgnuti imami, profesori, vjeroučitelji, muderisi u Sandžaku tokom protekle godine, danas su usmjereni na imame u Vojvodini i široj Srbiji. Naime, u Novom Sadu, neposredno uz kancelarije Islamske zajednice, Jusufspahići su kupili stan u kome se doselili nekakva lica. Imam Fadil-ef. Murati nam govori da je preko puta njegovog ulaza, na samo nekoliko metara, kupljen stan za sedamdeset hiljada eura i da su ga isplatiti Jusufspahići iz Beograda. „Nekoliko mjeseci u taj stan niko nije dolazio tako da smo se nadali da nas neće maltretirati i da će odustati od bilo kakve provokacije. Meðutim, provokacije su ipak počele“, svjedoči Fadil-efendija.
„Prilikom svakog mog boravka u Mešihatu ovdje se dešavaju čudne stvari. Jedne večeri su čak i na moj stan napali. Neka lica su lupala na vrata i prozore, a kasnije smo saznali da se radi o nekakvom Lokmanu Kurtanoviću i Fahrudinu Muminoviću. Pritisci su se intezivirali poslije mog odbijanja da krenem na svoju zajednicu i napadnem institucije svoje vjere. Željeli su da budem od onih koji su krenuli protiv muftije Zukorlića. Ja sam to odbio. Od tada počinje moja drama i moje porodice. Jusufspahići dovode nekakva neuka lica koja nisu vjerski službenici da predaju vjeronauku. Dolaze i nude novac siromašnim članovima naših džemata. Nude da preðemo u njihovu kvazi tvorevinu, prijete smjenama i sl.“

Hamajlijaš i u Vojvodini

Najnoviji razvoj situacije u Novom Sadu je dostigao dramatične razmjere. Naime, Jusufspahići su doveli neko lice i uselili ga u taj stan. Saznali smo da se radi o Mehu Martinoviću, smijenjenom imamu iz Bara. Prema našim saznanjima, on je izbačen iz Bara od strane džemata Dobre vode gdje je službovao godinama. Saznajemo da se radi o licu koje je bilo poznato po pisanju hamajlija i nekakvih zapisa, te da se za njegovo službovanje u Baru vezuje niz afera. Meho Martinović se preko noći predstavlja kao imam u Novom Sadu i pokušava nauditi Fadil-ef. Muratiju, dugogodišnjem glavnom  imamu u  Novom Sadu.
Glas islama je, u nastojanju da rasvijetli slučaj, kontaktirao i muftiju beogradsko-novosadskog Rešad-ef. Plojovića, interesujući se o najnovijem razvoju situacije u Vojvodini, posebno u Novom Sadu. Muftija Plojović je potvrdio da je i Vojvodina na meti onih koji nastoje destabilizovati Islamsku zajednicu, naglašavajući da će njegovo muftijstvo preduzeti sve potrebne mjere da zaštiti svoje imame i infrastrukturu, kao i jedinstvo džemata.
Nadamo se da će nadležni organi u ovom slučaju preduzeti potrebne mjere da se spriječi nasilje koje se sprovodi nad muslimanima u Srbiji. Svima je dobro poznato šta su proizvele aktivnosti odreðenih službi i lica na destabilizaciji Islamske zajednice na prostoru Sandžaka, te da bi takav razvoj situacije u Vojvodini bio isto tako dramatičan.

Razgovor sa Glavnim imamom Fadil ef. Muratijem – Novi Sad

Koliko godina ste imam u Novom Sadu?
 
Kao imam u Novom Sadu radim punih 27 godina. Na prostoru Vojvodine nije bilo imama kada sam ja došao, a danas, hvala Allahu, imamo mesdžide u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Beočinu i Velikom Ritu i imamo isto toliko imama.
 
Kažite nam nešto o muslimanima Vojvodine.
 
Danas muslimani u Vojvodini mogu biti ponosni na pripadnost islamu i na njenu Islamsku zajednicu. Mnogo je truda trebalo uložiti da bi se muslimani osjećali pripadnicima islama, ne zato što oni nisu bili muslimani, nego zato što je sredina učinila svoje. Danas je situacija sasvim drugačija, ponosni su na svoju pripadnost islamu i gdje god se susreću meðusobno se selame.
 
Da li broj vjerskih objekata zadovoljava potrebe muslimana?
 
Broj objekata osim u Novom Sadu zadovoljava potrebe muslimana. Nažalost, mesdžid u Novom Sadu ne može da zadovolji muslimane i zato smo za dvanaest godina gradskoj vlasti dostavili tri zahtjeva, ali nažalost odgovora nismo dobijali.
 
Dešavanja u Islamskoj zajednici nisu zaobišla ni Vojvodinu. Kakva je situacija sada?
Nikada nisam ništa uradio, ama bilo šta, a da pritom nisam održao Skupštinu džemata u Novom Sadu, Velikom Ritu i Beočinu, po bilo kom važnom pitanju. Tako sam, i kada je bilo riječi o objedinjavanju Islamske zajednice u Srbiji, prvo pitao džemat, jer džemat je stub Islamske zajednice. Da nam džemati nisu dali zeleno svjetlo, mi ne bi prihvatili. Zbog našeg opredjeljenja da pristupimo jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Srbiji, danas se muslimani u Vojvodini susreću sa pritiscima sa strane i džemat je veoma uznemiren. Muslimani u Vojvodini ne žele sukob, ali će sigurno sačuvati jedinstvenu Islamsku zajednicu jer je to njihov cilj.
Saznali smo da Vi i Vaša porodica trpite pritisak zbog ustrajnosti na putu očuvanja svoje zajednice. Molimo Vas upoznajte nas sa tim stvarima?
Nažalost, ja i moja porodica imamo veliki pritisak, ali sam navikao jer znam da nisam ništa uradio na svoju ruku, ali mi je žao moje porodice, naročito mog unuka Tarika koji ima dvije i po godine. Beogradski odbor je prošle godine otkupio dio objekta u dvorištu u kome se nalazi mesdžid i imamski stan. Sada vrše unutrašnje radove i problem je što, po nečijem nalogu, obavljaju radove do gluhog doba kada mi spavamo, a mali Tarik se uz plač budi jer buka mu ne da da spava. Po našim saznanjima, otvorit će Daru-l-Kur’an na čijem čelu će biti Meho Martinović iz Bara (predstavlja se kao profesor na fakultetu), koji je htio sa mnom da se tuče kada sam ih zamolio da ne prave više buku poslije deset sati naveče, jer mi se unuk stalno budi, a ujedno mi je i snaha u devetom mjesecu trudnoće. I pored opomena, oni i dalje nastavljaju da lupaju.

Šta su planovi vaseg medžlisa u narednom periodu?

Otvaranjem Muslimanskog omladinskog kluba u Novom Sadu naš prvi cilj je učenje omladine principima vjere i očuvanja jedinstva muslimana. Nadamo se da ćemo iznaći lokaciju za izgradnju islamskog centra koji će biti dika Novog Sada i muslimana u Vojvodini.

N.G.