Koalicija Ugljanin-Jusufspahić

ImageKako je u tami sklopljen brak i takva neprincipijelna koalicija, nije ni čudo što se ubrzo pokazalo da je porod „nedonošče“. Da su znali da će takvi biti rezultati „njihove ljubavi“, sasvim sigurno bi pristupili  prijevremenoj hirurškoj intervenciji, ali…
 

Tokom devedesetih godina, kako smo imali prilike vidjeti, Jusufspahić se nije libio saraðivati sa svima onima kojima je interes bio da muslimanski narod ovih prostora uskrate i za minimum ljudskog dostojanstva.
Zbog svog degutantno-poltronskog ponašanja, a nadasve izdajničkog djelovanja, Jusufspahić nikada nije mogao računati na ozbiljniju podršku Bošnjaka muslimana Sandžaka, te je stoga njegovim mentorima bilo neophodno da se uspustavi „tešnja saradnja“ izmeðu porodične zajednice Jusufspahić i nekoga „na terenu“. Izbor je pao na „starog dužnika“ – Ugljanina.
Sulejman Ugljanin i Hamdija Jusufspahić, koji su do prije tog perioda jedan o drugom imali veoma negativno mišljenje, „zakopali su ratne sekire“ i udružili svoje resurse u pravcu otimanja Islamske zajednice.
Učestale su posjete Jusufspahića Novom Pazaru. Dana 11. maja 2007. godine, na Dan bošnjačke nacionalne zastave, Ugljanin je u Novom Pazaru, nešto više od mjesec dana nakon Objediniteljskog Sabora Islamske zajednice u Srbiji, ugostio „srpskog muftiju“, kako ga je nekada nazivao, Hamdiju Jusufspahića.
To je bio očajnički pokušaj da se ublaže „posljedice“ istorijskog skupa povodom objedinjavanja Islamske zajednice u Srbiji, održanog 27.03.2007. godine, na kojem je prisustvovalo više od 10.000 vjernika, kao i predstavnici okolnih Islamskih zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom Mustafom-ef. Cerićem, ali bez ikakvog uspjeha. Toj cirkuskoj paradi prisustvovalo je par desetina njihovih istomišljenika.
Propao je pokušaj Sulejmana Ugljanina da Hamdiju Jusufspahića predstavi kao „našeg (njegovog) srpskog reisa“. Priča o „srpskom muftiji“ je bila retorika jednog drugog vremena, kada je za svoje pretpostavljene obavljao drugačije zadatke.
„Koalicionih“ susreta je bilo i ranije; tada je delegaciju porodice Jusufspahić predvodio Muhamed Jusufspahić, „prijestolonasljednik“.
O tome svjedoče službena saopštenja iz ureda Nacionalnog savjeta bošnjačke manjine:
Visoka delegacija Mešihata IZ-e Srbije u posjeti Vijeću
Dana 05.12.2006. godine u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru predsjednik Vijeća dr Sulejman Ugljanin primio je delegaciju Mešihata Islamske zajednice Srbije koju je predvodio Muhamed-ef. Jusufspahić, zamjenik predsjednika Mešihata i glavni imam Medžilisa IZ-e Beograd. Nakon razgovora, kojem su pored dr Ugljanina i efendije Jusufspahića, prisustvovali i Mersad Šahman, predsjednik Savjeta za odnose sa vjerskim zajednicama u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, i glavni imam Medžlisa IZ-e Mali Zvornik, Mehmedalija Veli, dr Sulejman Ugljanin i Muhamed-ef. Jusufspahić dali su izjave predstavnicima medija o suštini njihovog razgovora.
Dr Sulejman Ugljanin: „Drago mi je što sam u svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća imao priliku da ugostim Muhamed-ef. Jusufspahića, sina Hamdije-ef. Jusufspahića, čovjeka koji sam po sebi predstavlja instituciju jer je čitav niz godina bio najisturenija ličnost Islamske zajednice u našoj zemlji u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama, državnim organima i Meðunarodnoj zajednici.
Mi smo predstavnike Mešihata Islamske zajednice Srbije upoznali sa stavovima Vijeća da Islamska zajednica, kao zajednički imenitelj svih muslimana koji žive na teritoriji Republike Srbije, treba da bude jedinstvena, da odbori i mešihati islamskih zajednica preko svojih organa i predstavnika utvrde zajedničke principe izbora i organizovanja i da izaberu svog zajedničkog predstavnika koji bi takvu jedinstvenu Islamsku zajednicu predstavljao.“
Muhamed-ef. Jusufspahić: „Zahvaljujem se dr Sulejmanu Ugljaninu, predsjedniku BNV, na toplom prijemu i podršci koju smo dobili u našim nastojanjima za objedinjavanje svih islamskih zajednica koje postoje u Republici Srbiji u jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu, a ne znam koliko je javnost u Sandžaku upoznata sa našom platformom za objedinjavanje Islamske zajednice, čija je suština u formiranju meðumešihatskog tijela kojim bi predsjedavao jedan od postojećih predsjednika Mešihata, a ovo tijelo bilo bi rotacionog karaktera. U drugoj fazi pristupilo bi se formiranju Rijaseta sa sjedištem u Beogradu. Ova naša platforma u suprotnosti je sa stavovima Mešihata Islamske zajednice Sandžaka koji zagovara tezu da sjedište Rijaseta bude u Novom Pazaru pod direktnom jurisdikcijom Rijaseta u Sarajevu.“
Na kraju, dr Sulejman Ugljanin složio se sa izjavom Muhamed-ef. Jusufspahića da političke partije, kako one u Sandžaku tako i one u Beogradu, problematiku objedinjavanja Islamske zajednice ne treba da koriste u svrhu političkog marketinga u predizbornim kampanjama i da donose bilo kakve jednostrane odluke i rješenja, insistirajući da se razgovori na ovu temu obnove nakon završetka parlamentarnih izbora u Republici Srbiji.
Informativna služba
Novi Pazar,  06.12.2006. god. 
Da je Hamdija Jusufspahić priželjkivani vjerski poglavar, potvrðivali su i službenim dopisima:
Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i narodni poslanik Esad Džudžević uputio je bajramsku čestitiku muftiji beogradskom i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice Srbije hadži Hamdiji efendiji Jusufspahiću u kojoj se kaže:
„Uvaženi muftija Jusufspahiću,
Povodom predstojećeg najvećeg islamskog blagdana – Kurban bajrama, želim Vama i muslimanskim vjernicima u našoj zemlji da bajramske dane provedete u miru, blagostanju, dobrom zdravlju i rahatluku. Kurban bajram šerif mubarek olsun!
Želim ovom prilikom da Vam izrazim duboko poštovanje, jer ste Vi u najtežim trenucima za sve muslimane, ne samo u našoj zemlji, stajali nepokolebljivo na braniku islamske vjere i kulture, braneći te vrijednosti sa puno mudrosti, dostojanstva i ljubavi prema svim dobrim ljudima.
Upravo Vaše zalaganje i opstanak na najisturenijem položaju u ukupnoj Islamskoj zajednici na prostoru bivše Jugoslavije, uprkos mnogim iskušenjima, a često i životnim opasnostima za Vas lično i Vašu porodicu, doprinjelo je da danas u demokratskom ambijentu počinjemo da uživamo sva svoja prava koja nam pripadaju kao graðanima, kao pripadnicima bošnjačkog naroda i članovima Islamske zajednice kao nadnacionalne i vjerske ustanove.
U to ime, želim Vam puno uspjeha u Vašem nastojanju da ujedinite Islamsku zajednicu u našoj zemlji na dobrobit svih pripadnika Islamske zajednice i same države u kojoj živimo, sa nadom i uvjerenjem da taj proces može biti doprinos ubrzanoj demokratizaciji i izgradnji humanijih i tolerantnijih odnosa u našem ukupnom društvu.“
Informativna služba BNV-a
U  Novom  Pazaru, 27.12.2006.god.

Pošto njihova „dobronamjerna ideja“ o „meðumešihatskom tijelu“, koje bi rukovodilo Islamskom zajednicom, što je u suštini značilo neujedinjavanje, nije dobilo ozbiljniji publicititet, ova „koalicija“ preduzima konkretne korake… Rezultati su svakim danom sve vidljiviji!
Kako je u tami sklopljen brak i takva neprincipijelna koalicija, nije ni čudo što se ubrzo pokazalo da je porod „nedonošče“.
Da su znali da će takvi biti rezultati „njihove ljubavi“, sasvim sigurno bi pristupili  prijevremenoj hirurškoj intervenciji, ali…

Piše: Prof.dr. Admir Muratoviće