Gradska komisija optužuje Ugljaninovu vlast: Otkrivena pronevjera 700 hiljada eura

Prethodna vlast je u mnogim slučajevima zloupotrebljavala položaj na štetu gradskog budžeta 

NOVI PAZAR – Gradska komisija za preispitivanje rada vlasti predložit će Gradskom vijeću podnošenje krivičnih prijava protiv ranijih čelnika zbog nenamjenskog trošenja novca. Kao jedan od glavnih primjera zloupotrebe navode nenamjensko trošenje 700.000 eura namijenjenih za gradnju stanova solidarnosti.
Prema nekim navodima, ta sredstava su išla simpatizerima Ugljaninove partije. Postoje primjeri gdje je bivša vlast poklanjala gradsko zemljište pojedincima blisklim njegovoj stranci. Ono što je indikativno jeste da su se ta lica kasnije nesebično stavljala na raspolaganje Ugljaninovim ambicijama, posebno u periodu napada na Islamsku zajednicu.
Prethodna vlast je u mnogim slučajevima zloupotrebljavala položaj na štetu gradskog budžeta – tvrdi član ove komisije Tarik Imamović i dodaje da i nakon sedam mjeseci od pada prethodne vlasti neprestano pristižu odštetni zahtjevi privatnih firmi od po nekoliko miliona dinara.
Fond solidarnosti je 2006. godine na računu imao oko 53 miliona dinara, što je bilo oko 700.000 eura namijenjenih za izgradnju stanova za socijalno ugrožene. Meðutim, taj novac nije trošen namjenski, kako je predviðeno, kaže Imamović. On je pozvao okružnog i opštinskog tužioca, kao i policijsko Odjeljenje za privredni kriminal da istraže sve malverzacije. Prema riječima još jednog člana ove komisije, Ešrefa Rahića, Grad je dužan da isplati milion eura zbog spora izmeðu AD „Razvitak“ i gradskog Zavoda za urbanizam. Prije osam godina Skupština je „Razvitku“ dala spornu parcelu u centru grada koju ovo preduzeće nije privelo namjeni u roku od tri godine. Privremeni organ je 2006. godine poništio pravni osnov i omogućio uslove da se bivšim vlasnicima sporna parcela vrati.
„Ne bi bilo ništa strašno da je Imovinsko-pravna služba pozvala bivše vlasnike parcele da se obavi poravnanje. Bivši vlasnici su ranije dobili četiri placa na Rekreacionom centru, lokal i novac za izgradnju četiri kuće, a sada će dobiti i milion eura“, kaže Rahić.
Kao još jedan primjer u Komisiji navode parking prostor koji je dat privatnom preduzeću „Majera“ iz Gornjeg Milanovca. Za tri godine Grad Novi Pazar nije dobio ni dinar od naplate parkiranja. U Komisiji navode i da je oko 60 ljudi dobilo u zakup na 99 godina placeve po niskim cijenama.
„Kvadratni metar placa u gradu ustupan je za 30 eura na 99 godina. Još uvijek se niko od nadležnih nije zainteresovao za ovo, ali niko neće moći da uništi dokaze koje posjedujemo“, rekao je načelnik Odjeljenja za informisanje Azem Hajdarević.

Agencije