Rijaset najoštrije osuðuje napad na vjernike u Mostaru ubistvo Magdija Dizdarevića

ImageSarajevo, 17. 07. 2009. MINA – Služba za odnose s javnošću Rijaseta
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost
povodom napada na vjernike kod Šarića džamije u Mostaru.

U saopćenju se
kaže:
– Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuðuje
napad na vjernike prilikom izlaska iz džamije, nakon jacije namaza koji
se dogodio kod Šarića džamiji u Mostaru, što je za posljedicu imalo
smrt jednog mladog čovjeka i ozljeðivanje više osoba. Kao redovni
džematlija Magdi Dizdarević je došao u svoju džamiju da obavi jaciju
namaz, ne sluteći da će mu to biti posljednji namaz, da će postati
žrtvom predrasuda, stereotipa i mržnje koju neki ljudi i grupe njeguju
i šire prema drugom i drugačijem. Rijaset Islamske zajednice u BiH
porodici žrtve izražava svoje najdublje saosjećanje, moleći Uzvišenog
Allaha da joj podari strpljivost u ovom iskušenju, Magdiju oprosti
grijehe i obraduje ga džennetskom nagradom, a njegovim ubicama
prosvijetli razum i podari uputu.
Nažalost, napad na vjernike po povratku s namaza je zastrašujuća stvarnost s kojom se muslimani ovih prostora suočavaju kao posljedicom višegodišnje organizirane političko-medijske kampanje, širenja straha od vrijednosti islama i njegovih institucija, sijanja mržnje, huškanja i besprizornog sataniziranja Islamske zajednice i islamskih autoriteta.
Rijaset Islamske zajednice je u više navrata upozoravao na neprihvatljiv jezik i govor mržnje koji su neki političko-medijski krugovi u našoj zemlji njegovali, a i danas dosljedno njeguju prema islamskim vrijednostima i Islamskoj zajednici.
I ovaj slučaj je pokazao da je većina medija, uprkos odbijanju policijskih zvaničnika da to potvrde, požurila da kaže da je došlo do sukoba "članova vehabijske zajednice" i graðana, valjda kao neko opravdanje ili upozorenje, premda nije jasno po kojim standardima i na koji način, ili koji meritorni organ je utvrdio ili propisuje da je neko vehabija ili to nije. Da li je dovoljno da se neko na osnovu fizičkog izgleda proglasi teroristom, radikalnim i opasnim čovjekom, pa da on postane poželjna meta napada i ponižavanja? Prethodnih dana svjetska javnost je bila šokirana ubistvom trudne Egipćanke u drezdenskom sudu od strane mladog Nijemca koji je žrtvu nazvao, "teroristom, islamistom i droljom", zato što je nosila maramu na glavi. Mnogi eksperti i organizacije, uključujući i Jevreje u Njemačkoj su ustvrdili da je drezdenski slučaj pokazao da je islamofobija u Njemačkoj stvarnost ove države. Da li je ubistvo Magdija Dizdarevića pokazatelj da je islamofobija u BiH stvarnost, da daje rezultate i da posljedice više nisu samo prijezir, mržnja, satanizacija, nego rezultira smrtnim ishodom?
Rijaset Islamske zajednice poziva muslimane na mir, strpljenje i dostojanstvo, a od nadležnih organa očekuje potpuno i profesionalno rasvjetljavanje ovog slučaja. Takoðer Rijaset Islamske zajednice izražavajući nadležnim sigurnosnim organima zabrinutost za sigurnost i dostojanstvo muslimana, traži osiguranje uslova u kojima će biti dosljedno poštovana sigurnost muslimana i neometano uživanje vjerskih i graðanskih prava, a preduslov toga je zaustavljanje dominantnog govora mržnje i kampanje kakvu evropske sigurnosne i društvene institucije kvalificiraju islamofobijom.
Stoga Rijaset Islamske zajednice u BiH još jednom apelira na sve odgovorne osobe u ovoj zemlji da u skaldu sa svojim nadležnostima zaustave govor mržnje i huškanja u javnom diskursu, te sataniziranja islamskih institucija, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.