Humanost na djelu

Image„Ovom prilikom želim da pozovem sve ljude dobre volje koji žele da pomognu siromašnima da se uključe u ovu hairli akciju koju će Centar za humanitarni rad sprovoditi svake hefte na području Sandžaka." 

Centar za humanitarni rad Islamske zajednice u Srbiji u toku proteklih nedjelja bio je veoma aktivan. U okviru redovnih aktivnosti na podjeli humanitarne pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, aktivisti Centra su posjetili najugroženije porodice u sjeničkoj, tutinskoj i prijepoljskoj opštini.
Ljudi koje su posjetili aktivisti Centra za humanitarni rad žive vrlo loše i u teškim uslovima, koji se graniče sa donjim pragom egzistencijalnog minimuma. Na radnike Centra najsnažniji utisak je ostavila situacija u porodici Kajević iz sela Podjasen nedaleko od Brodareva. Ova četvoročlana porodica, majka, ćerka i dvoje maloljetne djece, živi u nemogućim uslovima u samo 4 m2 prostora od dvije hiljade dinara dječjeg dodatka.
Pomoć koja je distribuirana ovim ljudima u teškoj nevolji sastojala se od osnovnih životnih namirnica, odjće i obuće, kao i u znatnih količina kurbanskog mesa.
Direktor Centra za humanitarni rad Mirsad-ef. Bećirović, povodom ove akcije, izjavio je za „Glas islama“ sljedeće: „Ovom prilikom želim da pozovem sve ljude dobre volje koji žele da pomognu siromašnima da se uključe u ovu hairli akciju koju će Centar za humanitarni rad sprovoditi svake hefte na području Sandžaka. Takoðer, koristim priliku da se zahvalim svim dosadašnjim donatorima koji pomažu Centar za humanitarni rad uz molbu Allahu dž.š. da ih nagradi, uveća im nafaku i podari im svako dobro, njima i njihovim familijama.“

Nermin Gicić