Priča je završena, BNV je konstituisano

ImageU nadi da svim graðanima Sandžaka damo što tačnije informacije oko
situacije koja je nastala oko izbora za Nacionalna vijeća i kasnije oko
formiranja BNV, kontaktirali smo prvog čovjeka u BNV dr. Mevluda Dudića,
koji je pristao na intervju za sandzaklive.rs, koji Vam u cjelosti
prenosimo :
SANDŽAKLIVE –  Formirali ste BNV , iako ga Ministarstvo osporava . Da li je ovo za Vas završena priča ?

MEVLUD DUDIÆ – Sedmog jula BNV je konstituisano kada je izabrano rukovodstvo vijeca, predsjednik vijeca, potpresjednici i predsjednik izvrsnog odbora vijeca. Na istoj sjednici je i usvojen statut BNV. Od 35 vijecnika za odluke je glasalo 19. sto je natpolovicna vecina .Dakle BNV je konstituisano i necemo se opterecivati sa kojekakvim izjavama predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Zelimo dijalogom da dodjemo do zajednickog rjesenja ,bez ugrozavanja integriteta i suvereniteta Srbije, ali i uz uvazavanje i postovanje identiteta i posebnosti Bosnjaka.
SANDŽAKLIVE – Ministarstvo se prvo opredijelilo za ponavljanje izbora, a naknadno su promijenili svoju odluku, gdje su dali dodatni rok za formiranje vijeća. Da li je moguće da dodje do promjena u BKZ , da pristanete na dodatne pregovore sa Bošnjačkom listom ili Bošnjačkim preporodom ?
MEVLUD DUDIÆ – Ministar za ljudska i manjinska prava i njegovi saradnici nemaju sta da pricaju niti predlazu.Nemaju vise pravo nista da predlazu jer su odgovorni za politicki kriminal i falsifikovanje potpisa dvojice clanova Vijeca na blanko ostavkama. Sto se tice ostalih izabranih sa liste Rasima Ljajica ili Sulejmana Ugljanina i ovog puta ih pozivam da se ukljuce u rad Vijeca. Mi nismo jos konstituisali tijela vec smo zeleli da i oni budu zastupljeni shodno procentualnom broju osvojenih mandata. Ako im njihovi mentori ne budu dozvolili onda cemo postupiti po zakonu tako sto cemo popuniti Vijece i kompletirati isto.
SANDŽAKLIVE – Ukoliko dodje do formiranja paralelnog nacionalnog savjeta ? Kakvi će biti vaši dalji koraci ?
MEVLUD DUDIÆ – Nece nas iznenaditi ako se to desi, jer ovaj rezim radi na tome. Sve nepravilnosti koje su se desavale od samog cina raspisivanja izbora za nacionalne savjete, upisa u posebne biracke spiskove, stalnih birackih odbora i svih drugih malverzacija idu u prilog tome. Ako se rezim u Beogradu odluci na takav korak bice jos jedan pokazatelj da se Bosnjaci nalaze pred jos jednim izazovom.Uprkos svemu tomu uvjeren sam da cemo i ovoga puta izdrzati. Beogradske vlasti dakle zele da sve nacionalne i vjerske institucije Bosnjaka drze pod kontrolom.U posljednje vrijeme to im ne polazi za rukom, te posezu za paralelizmom, paralelna Islamska zajednica, paralelni univerzitet, a sada kad se i BNV oteo njihovoj kontroli gaze volju biraca i pokusavaju da naprave neko paralelno Vijece.
SANDŽAKLIVE – Koga smatrate najodgovornijim za novonastalu situaciju ?
MEVLUD DUDIÆ – Mnogo je onih koji su ucestvovali u politickom kriminalu ali su izbori sprovedeni u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava te je stoga Svetozar Ciplic glavni krivac. Ako predsednik Srbije podrzi sve ove zloupotrebe onda znaci da je i on ucestvovao u ovom politickom kriminalu
SANDŽAKLIVE – Da li ste zadovoljni sa glasovima, koje ste dobili na izborima za nacionalne savjete ?
MEVLUD DUDIÆ – Imajuci u vidu u kakvim okolnostima su odrzani izbori i kakve malverzacije i pljecke, falcifikati i neregularnosti su se desile u potpunosti sam zadovoljan i zahvalan ALLAHU dz.s. na podrsci koju je BKZ dobila. Slobodno mozemo reci da je u normalnim okolnostima pobjeda BKZ bi bila izmedju 70 i 75 procenata.
SANDŽAKLIVE – Hoće li BKZ ostati samo u BNV-ću , ili imate namjeru uključiti se u politički život u Sandžaku ?
MEVLUD DUDIÆ – BKZ ce i dalje biti ono sto jeste, dakle nije politicka organizacija vec ce se i dalje baviti pitanjima previdjenim statutom. A sto se tice politickog angazmana posle svih ovih desavanja i zloupotreba sa nivoa rezima, posebno kada imamo u vidu da su dosadasnji ministri iz reda Bosnjaka ikebane koji daju lazne ilustracije na dobrom polozaju Bosnjaka u Srbiji, poput Sejda Bajramovica i Rahmana Morine u Sandzaku ce najverovatnije nastati nova politicka partija koja ce sa ostalim zdravim snagama biriti se za prava Bosnjaka i na pravican nacin ih predstavljati.
SANDŽAKLIVE – Dobili ste podršku, LDP-a , SNP ( Mirsad Ðerlek) i još mnogih drugih. Da li oni mogu očekivati vašu podršku na izborima ?
MEVLUD DUDIÆ – Duboko sam svima zahvalan na podrsci. Dobro se dobrom vraca, ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu. Svakako da necemo zaboraviti podršku.
SANDŽAKLIVE – Imate li nešto za kraj, poručiti graðanima Sandzaka ?
MEVLUD DUDIÆ – Bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadali svi prolazimo kroz teska iskusenja, problemi su nam zajednicki, ali sam uvjeren da ce nam buducnost biti svjetlija. Pobjeda BKZ je jednako dobra kako za Bosnjake -muslimane tako i za Srbe – pravoslavce. Ponosim se da zivim u gradu gdje pored dzamija postoje, manastir Sopocani, Djurdjevi stupovi, Petrova crkva. Zajednicka sudbina nam je ista.

Izvor : www.sandzaklive.rs