Amerikanci ponosni na džamiju koju su Bošnjaci napravili od napuštene crkve

ImageDok se kampanja širom Amerike rasplamsava protiv gradnje Islamskog
Kulturnog Centra u New Yorku, stanovnici Utike ponosno i raširenih ruku  prihvaċaju renoviranje stare i napuštene metodističke crkve i njeno
adaptiranje u džamiju.

Naime, grad Utica je ohrabrio obnovu i adaptaciju stare zgrade, bivše crkve (Trinity United Methodist Church), u džamiju. Prije dvije godine ova zgrada je bila u tako lošem stanju da je grad naredio njeno hitno rušenje. Meðutim, Bosanska Islamska Vjerska Zajednica Utike u pregovoru sa gradonačelnikom grada je uspjela otkupiti ovu napuštenu crkvu za simboličnih hiljadu dolara. Proces obnove i renoviranja napuštene crkve je trajao dvije godine da bi napokon ovaj objekat dobio u potpunosti novi izgled, kako enterijera tako i eksterijera. Ovako nagizdana i blistava, ova džamija je svojom ljepotom nadmašila sve objekte grada Utike.
Imam Ahmedin Mehmedović govoreċi o prvobitnom stanju objekta je rekao: "Objekat je bio u jako lošem stanju. Krov je prokišnjavao sa svih strana dok je podrum bio pun vode."
Članovi Islamske Zajednice Utike nisu žalili svoje vrijeme niti novac. Neprekidno su dobrovoljno radili na ovom objektu od 2008. i gotovo pola miliona dolara je veċ uloženo u renoviranje, ove nekad metodističke crkve, koja datira od 1800-ih, u sadašnju džamiju.
Gradonačelnik Utike David Roefaro je rekao: "Bosanci su uradili prekrasan posao u renoviranju ovog objekta. Oni su svojim marljivim radom i vještinom uspjeli dragulja iz 1800-ih, s kojim su se tadašnji stanovnici grada Utike uveliko ponosili, vratiti ponovno u blistavog neprocjenjivog dragulja s kojim se sadašnji stanovnici Utike ponose. Ova džamija je svjetlost grada Utike i jako mi je drago da je imamo."
Nažalost, njegovo mišljenje ne dijele svi u New Yorku niti širom Amerike. Protivljenje gradnji Islamskog Kulturnog Centra u blizini World Trade Centra,  takozvanog  “Ground Zero“ i dalje raste.
ImageZa to vrijeme gradonačelnik grada Utike, David Roefaro, kaže da pozdravlja prisustvo džamije u svom gradu i apelira da i drugi rade isto: "Vjerujem da džamija može biti graðena u New Yorku, odnosno obnovljena,  jer to je stara zgrada Burlington Coat Factory", rekao je Roefaro. "Vjerujem da džamije mogu da se grade gdje to žele njeni članovi, u ovom slučaju to je tri bloka dalje od Ground Zero."
Imam Ahmedin Mehmedović poziva sve stanovnike Utike da posjeċuju džamiju i kako on kaže: “To ċe biti izvanredna prilika da vide kakve se aktivnosti održavaju u džamijama. Imam Ahmedin je dodao: “Za mene je bilo posebno zadovoljstvo da dijelim bogastvo i ljepotu svoje vjere sa drugima i iskreno se nadam da ċu biti u prilici da to nastavim i u buduċnosti.”
Radovi oko džamije u Utici se nastavljaju, a njeno otvaranje se planira u ljeto 2011. godine.

Izvor: Dnevni avaz