Vlast i kontrolori

ImageMuftija Muamer Zukorlić uspeo je da od jednog čisto proceduralnog
pitanja, kakav je izbor Saveta bošnjačke manjine, napravi prvorazredno
političku temu kojom sada intenzivno moraju da se bave vlasti, ali i
novouspostavljeni kontrolori vlasti. Pri tome je Ministarstvo za ljudska
i manjinska prava oštro konfrontirano sa Zukorlićem, a ombudsman Saša
Janković, poverenik za informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić i
poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić brane njegovo pravo
na striktno poštovanje procedure i zakona.

Iznenaðene Zukorlićevim uspehom na izborima za savet, vlasti su preduzele niz administrativnih koraka sa ciljem da ospore pravo njegovom bloku da preuzme potpunu kontrolu nad tim telom. Počelo je već poznatom promenom Poslovnika o izboru nacionalnih saveta kojim je predviðeno da se za konstitutivnu sednicu prikupiti dve trećine mandata, umesto polovine, koliko je do tada pisalo u tom dokumentu.
Nakon oštrog reagovanja „kontrolora vlasti” i javnosti, ministarstvo je ustuknulo i iz poslovnika izbacilo spornu odredbu, ali se pobrinulo da se suštinski ništa ne promeni. Jer, na izbor nacionalnih saveta će se primenjivati odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika kojima je predviðeno da je za konstituisanje skupštine potrebna verifikacija dve trećine izabranih poslanika.
Ponovo su se oglasili „kontrolori vlasti”, a ombdusman Janković je najavio da će pokrenuti kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Janković je stavio do znanja da radi u tesnom kontaktu sa Petrušićevom i Šabićem. Tako se dogodilo da su se kontrolori vlasti našli na istom zadatku, u direktnom sučeljavanju sa jednim ministarstvom, a oko konkretnog pitanja čije rešenje traže.
Ne zna se, naravno, kako će se cela priča završiti, odnosno da li će ministarstvo biti pri nuðeno da se u slučaju izbora saveta bošnjačke manjine postavi drugačije, ili će vlasti opet naći neki „sporedni izlaz”, poput odluke o brisanju sporne odredbe iz pravilnika i oslanjanju na Zakon o izborima poslanika. Ali, ipak postaje jasno da vlasti neće moći tako lako da ignorišu svoje kontrolore i da će morati da ih slušaju sve pažljivije.
To je, ruku na srce, postignuto prevashodno zalaganjem i hrabrošću samih kontrolora koji su u sučeljavanju sa vladajućim krugovima uspeli da se nametnu kao relevantan faktor. Koraci koje su preduzeli u vezi sa izborima za Nacionalni savet Bošnjaka mogu se uzeti kao njihov najveći dosadašnji uspeh.
Jer, da se vratimo na početak, reč je o slučaju koji se pretvorio u prvorazrednu političku priču a „kontrolorima vlasti” je pošlo za rukom da se u njega umešaju, a da ne budu optuženi da podržavaju ovu ili on u političku opciju. Ostali su, dakle, na odgovarajućoj distanci od politike, boreći se prevashodno za poštovanje principa i zakona. A o političkim konsekvencama treba da misle vlasti i političke partije i da ih rešavaju političkim sredstvima, a ne izmenama procedura.
Autor: Dragan Janjić

Komentar:
Muradin Rebronja, ugostitelj | 26.08.2010. 10:32
Država nikako da prizna i ovu realnost da je muftija Muamer ef. Zukorlić ušao u prazan prostor "zahvaljujući" lokalnim političarima koji su pokazali katastrofalne rezultate ekonomskog razvoja (ne samo da nema nikavih stranih ulaganja, nego ne prihvataju čak i onaj elaborat koji sam im predao a koji bi od Sandžaka napravio fabriku restoranske hrane za potrebe turizma zapadnog Balkana i kadrova za izvoz u Kanadu i Arapske Emirate). To što Bošnjaci imaju dva ministra u aktuelnoj vladi, njima ništa ne znači (zovu ih Sejde Bajramovići). Za jednog znaju da služi kao ikebana zbog dva poslanika i da mu je najveći "doprinos" što je identifikovao nerazvijene opštine koje treba da promoviše državna TV sa namerom strani investitori "navale" sa investicijama. Drugi, večiti ministar i u svakoj čorbi miroðija, se na vreme obezbedio da iz ministarske fotelje preðe u poslaničke klupe. Ako neko misli da su Sandžaklije toliko gupi da ne vide o čemu se radi, onda je to vreðanje njihove inteligencije.

Izvor: Politika.rs