Nova nada za Sandžak

ImageNa početku burnih devedesetih godina, mlada i živahna
SDA Sandžaka, prva stranka bošnjaka u posljednjih 50 godina, je stala na
noge i započela borbu za prava sandžačkih Bošnjaka. Bila je ogranak SDA
BiH na čijem čelu je slavni bošnjački sin Alija Izetbegović.

Uz nju je bio sav tadašnji narod i u njoj je bila sva tadašnja elita bošnjačkog sandžačkog naroda. Zato ne bi bilo pogrešno izmeðu tadašnje SDA i naroda staviti znak jednako. Tražen je bolji život, bolja ekonomija, bolja politika, bolji Sandžak i bolji njegov status. Narod je tada bio spreman da krene u pohod ka svemu tome, ali …
Ali desio se jedan problem. Čovjek koji je trebao da bude idejni nosilac svega toga, koji je trebao da bude prvi u svemu tome izdade i pobježe za Tursku. Kada se jednog dana vratio, vratio se sa potpuno promijenjenim i ispranim mozgom i tada je javno stao na stranu Režima i njegove politike prema Bošnjacima i od tada nastupaju novi crni dani za Sandžak i Bošnjake.
Meðutim, danas se ponovo budi nova nada za Sandžak. Jedna stranka, poput one kao što je bila SDA je uništena, ali narod nije uništen. Sandžački narod je i dalje tu. Živ i pametan i spreman na dalju borbu za svoje bolje sutra. On je za sebe izabrao nove voðe i odredio da se ponovo bori za svoje ciljeve. Danas je mnogo drugačije nego što je bilo onda. Onda je bilo mnogo opasnije, mogli smo kao narod da nestanemo, a danas nam taj Režim ne može ništa. Jaki smo i bivamo sve jači.
Narod hoće svoju autonomiju. Onu istu koja je postojala za vrijeme Osmanlija, Drugog svjetskog rata i za vrijeme Titove Jugoslavije. Onu za koju su se borili i Arif-aga Komita i Aćif-efendija Hadžiahmetović i onu istu za koju su se borili Rifat Burdžević Tršo i Sreten Vukosavljević. Narod je hoće jer je to za njegovo dobro, da sav novac ne jedu Beograd i Podgorica, da se odluke od suštinskog značaja više nikad ne donose u Beogradu i Podgorici i narod hoće evropsku, prekograničnu i nadnacionalnu autonomiju Sandžaka, baš kao što je ima Južni Tirol u Italiji i Austriji.
Vrijeme da se više nikada ne ponove Štrpci, Sjeverin i Bukovica, vrijeme da Sandžak stane na noge i vrijeme da već jednom da Bošnjaci i Srbi a i svi drugi u Sandžaku počnu živjeti lijepo i mirno, kao što je to bilo više vijekova nekada i da se svi ponosimo i Altun-alemom i Ðurðevima i Husein-pašinom džamijom i Miliševom.
Ali da bi se došlo do svega ovog, potrebno je proći mnogo stvari. Politički sazrijeti i ostvariti osnovne političke ciljeve, jer Bošnjaci u posljednjih 20 godina nisu ostvarili ni jedan značajan politički cilj i kada se to postigne, ekonomija, infrastruktura, putevi i sveopća privreda će se veoma lahko realizovati.
Ponovnu nadu za bolje sutra su nam dali prije svega mektebi, medrese, fakulteti i univerziteti, a i glavni izvor snage za sve ovo je naša Islamska zajednica. Kucnuli smo na vrata punih i mnogobrojnih fabrika, zaposlene i obrazovane omladine, bogatstvu i mirnom i demokratkom životu. Moramo to shvatiti i ovi ciljevi će se ostvariti veoma blizu, akobogda, inšala.

Autor: Hamza Kolašinac
Izvor: Sandžakpress.net