Djevojke iz Sandžaka obavile umru

„Umra u Ramazanu je kao Hadždž sa mnom“, rekao je Resullalallh, s.a.w.s.
ImageIz neizmejrne Svoje milosti, Uzvišeni Gospodar, Allah dž.š., nam je dao
mjesec Ramazan i posebne blagodati i njemu… Tih posebnih blagodati je
jako puno i  tokom cijelog Ramazana Allah ih povećava onome kome on
hoće.  Ove godine je turska organizacija ISF (International Sectoral
Fairs) organizovala po prvi put umru za djevojke, bez mahrema.

Ukupno je bilo 18 djevojaka iz čitavog svijeta, a iz Sandžaka su četiri počašćene: Doc. dr. Samina Dazdarević, Adela Toković, profesorica arapaskog jezika i studentice Fakulteta za islamske studije Adela Kačapor i Aida Rašljanin.
Ove Allahove gošće su put Saudijske Arabije pošle drugi dan Ramazana, 12. avgusta. U Beogradu su imale let za Istanbul, i u Istanbulu su prespavale jednu noć, da bi iz Istanbula krenula put Dubaija. U Dubaiju su se sastale sve sestre koje je Uzvišeni Gospodar pozvao Sebi u goste ove godine, sa vodičem dr. Malikom Yamanijem. Doista je dirljivo bilo vidjeti susret Allahovih robova koji se prvi put u životu sreću, a kao da se znaju cijelog života. Allahu ekber! U njihovim srcima samo jedan cilj: blizina Milostivog… Privatnim letom su stigle u grad Allahovog miljenika. Subhanallah, natpis „Nerhabe bikum fi Medineti-Mustafa sallallahu alejhi we sellem“ (Dobro nam došli u grad Allahovog Miljenika, s.a.w.s.) je izazvao suze ovih mladih insana čije su oči gledale da bi vidjele ovo konačno jednoga dana. Hvala Allahu kolika je Njegova veličina, moglo se pročitati sa njihovih usana.. Milost Milostivog se povećavala sa svakom njihovom zahvalom Njemu. Smjestile su se u hotelu naspram same džamije Allahovog Miljenika i Poslanika, Muhammeda, s.a.w.s. Samo njihove suze radosnice su mogle opisati tu radost… Riječi odavno nije bilo. Prvi susret sa džamijom. Prve travije u Poslanikovoj džamiiji! Allahu ekber!
Četiri dana su provele u Medini. Za to vrijeme su posjetile najvažnije znamenitosti Medine: Brdo Uhud, Kibletejn, Mesdžid Omera, r.a., Mesdžid Alije, r.a., Medsžid Hazreti Fatime, r.a., Mezar šehida sa Uhuda, i ono za čim su srca oduvijek žudjela i žudjet će je mezar Allahovog najodabranijeg roba, Njegovog miljenika i Poslanika Muhammeda, s.a.w.s. i Rewdu (jednu od dženetski bašči na dunjaluku). 

{gallery}umra aida rasljanin{/gallery}

Sljedeće što će njihove duše ispuniti je Mekka Mukerrema… krenule su put Mekke da obave umru. U Mekku su stigle pred zoru i nakon sabah namaza krenule tavafiti oko Kabu. Prvi tavaf, prvi susret sa Bejtullahom… Sa Allahovom Časnom kućom u koju poziva samo onoga koga on hoće! Nakon tavafa su obavile i ostale obrede umre kao što je namaz kod Mekamu-Ibrahima i saj od Safe od Merve.
„Umra u Ramazanu je kao Hadždž sa mnom“, rekao je Resullalallh, s.a.w.s., a riječi koje su ispunjavale njihova srca sve više i više… Divno je biti Allahov gost. Doista ljepše od toga je samo Džennet. U Mekki, u ovom mubarek gradu su provele još četiri mubarek dana koja nikada ne mogu zaboraviti… U mjestu gde je jedan namaz 100.000 puta vredniji nego na bilo kom drugom… Počastima nije bilo kraja. „Ova grupa djevojaka je bila takoðer prva grupa dama koje su kročile na tlu najvišeg sata na svijetu, koji je otvoren ovog Ramazana“, rekao je jedan od vodiča. Osim toga posjetile su brdo Nur, tj. pećinu Hiru, gdje je sišla prva objava, gdje su ujedno dočekali iftar, što je, doista, do tada bio samo san. Nakon Mekke vratile su se u Dubai i tu ostale još jednu noć. A onda sutradan, 23. avgusta krenule  ka svom zavičaju… Tužne što se rastaju sa najvoljenijim bićem Milostvog, Allahove kuće i ovih svetih gradova, a srećne zbog susreta sa svojim najbližim… Za ovo je vrijedelo živjeti!  Molimo Allaha od nas primi naše umre, naš post, naša dobra djela, kao i sve ibadete ovog mubarek mjeseca. Amin.

Aida Rašljanin