Sveopšti Sabor u znaku odbrane vakufa i vjeronauke

Image

Žandarmerija na vakufskoj imovini

Sabor Islamske zajednice u Srbiji zakazao je Sveopšte zasijedanje zbog aktuelnog otimanja vakufske imovine od strane Gradske uprave Novog Pazara, kao i kršenja Zakona o vjerskoj nastavi od strane Ministarstva prosvjete.Zasijedanju će prisustvovati članovi Sabora, predsjednici Medžlisa,
glavni imami, imami, vjeroučitelji i svi uposlenici u Islamskoj
zajednici.

Sveopšte zasijedanje Sabora će se održati danas (04.09.2010 – 25. Ramazan 1431.) u Velikoj sali Mešihata u Novom Pazaru.

Al-Džezira će pratiti današnje dogaðaje

Kako sazanjemo od predsjednika Udruženja nastavnika islamske vjeronauke mr. Hajrudina Balića današnji skup će pratiti jedna od vodećih medijskih kuća u svijetu danas „Al-Džezira“. Njihovo prisustvo ovdje i detaljno praćenje ovoga skupa doprinijet će da snimci brutalnog gaženja prava muslimana u Srbiji obiðu cijeli svijet, od Istoka do Zapada, nebi li shvatile svjetske sile brutalnost kojom se Režim u Srbiji obračunava sa muslimanima.

Proglas vjernicima

Nakon zasijedanja, pozvani su svi džematlije da, predvoðeni svojom ulemom, okupe se na vakufskoj parceli „Mearif“ kod Pete mjesne zajednice na Hadžetu, u 13,30 sati, radi odbrane ovog Vakufa.
U tom smislu, Mešihat Islamske zajednice je izdao proglas vjernicima u kojem se kaže:

P R O G L A S

Braćo muslimani
U ovim mubarek danima neprijatelji naše vjere i kulture ustali su sa ciljem otimanja vakufske imovine i ugrožavanja islamske vjeronauke u školama.
Jasan cilj ove agresije je slabljenje Islamske zajednice, posljednjeg branitelja islama na ovim prostorima, kako bi se olakšala realizacija plana pokrštavanja i asimilacije bošnjačkog naroda, a posebno djece.
Nosilac ove neprijateljske akcije, beogradski režim sa svojim saradnicima u Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka, ovim kažnjava muslimane zbog odlučnosti da brane svoju slobodu, čast i vjeru, kršeći pritom sve civilizacijske, moralne, vjerske i zakonske norme.
Vjera islam nas obavezuje da se sa bosebnom čašću u ovim mubarek danima odazovemo pozivu odbrane ugroženih svetinja i vrijednosti.
Muslimani ne bi smjeli dozvoliti da im djeca budu žrtve onih koje režim nastoji instalirati u školama sa ciljem razaranja sistema islamske vjeronauke.
U cilju odbrane Vakufa, pozivamo Vas da doðete na protestni skup koji će se održati nakon Sveopšteg Sabora Islamske zajednice, na ugroženoj parceli Vakuf „Mearif" na Hadžetu kod Pete mjesne zajednice, u subotu 4. septembra 2010. god. u 13,30 časova.
Ne propustitie da sa šehadetom u srcu, u postu, sudjelujete u istorijskom dogaðaju muslimanske i bošnjačke odlučnosti u odbrani slobode, časti i vjere.
 

Salahudin Fetić | Islamskazajednica.org