Vjeroučitelji: Brutalno kršenje zakona

ImagePovodom novonastalih problema u realizaciji islamske vjeronauke u
osnovnim i srednjim školama na teritoriji Sandžaka Udruženje
vjeroučitelja pri Mešihatu islamske zajednice u Srbiji obavještava pripadnike islama da je došlo do namjernog i brutalnog kršenja zakona u načinu realizacije islamske vjeronauke.

MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI
UDRUŽENJE VJEROUČITELJA PRIJEPOLJA

Povodom novonastalih problema u realizaciji islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Sandžaka Udruženje vjeroučitelja pri Mešihatu islamske zajednice u Srbiji

OBAVJEŠTAVA

Pripadnike islama da je došlo do namjernog i brutalnog kršenja zakona u načinu realizacije islamske vjeronauke.Odluka vlade Republike Srbije da iz članstva u Komisij za vjersku nastavu isključi njenog člana od osnivanja profesora doktora Mevluda Dudića predstavnika tradicionalne,legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji, a umjesto njega imenuje Adema Zilkića,osobu podobnu za sprovoðenje raznih političkih planova koji idu u prilog pogoršanja i uništenja projekta islamske vjeronauke je još jedan u nizu namjerne segregacije i diskriminacije sa elemntima rasizma nad Bošnjacima koji žive u Srbiji. Ove, kao i prošle godine, državne institucije svjesno vrše diskriminaciju nad učenicima pripadnicima islama. Ministarstvo prosvjete Republike Srbije i ministar Žarko Obradović su svjesno prekršili zakon i učinili korak dalje ka pokušaju asimilacije i pokrštavanja Bošnjačkog stanovništva u Sandžaku.
Ministar prosvjete Žarko Obradović je svojim potpisom na predloženu listu vjeroučitelja podržao kršenje zakona koji se odnosi na stručnost nastvanog kadra i predložio za vjeroučitelje nestručne i neprofesionalne osobe sa srednjom školom. Svojim potpisom je samo potvrdio očitu namjeru i želju zvaničnog Beograda za dominacijom i asimilacijom Bošnjaka u Sandžaku.
Ono što je činjenica jeste da u državi Srbiji režim primjenjuje dvojne standarde kada je u pitanju zaštita prava graðana, tako da za Bošnjake i općenito za muslimane ne važe zakoni koji važe za druge, već se za njih donose posebni zakoni i primenjuju posebni standardi.
Još jednom je zvanični Beograd „vijećanjem“ odlučio šta je dobro za našu Bošnjačku djecu kao i koliko stručni ljudi su dovoljni da ih podučavaju. Želja zvaničnog Beograda da od Bošnjačke djece napravi svoje bespogovorne sluge koji će nijemo prihvatati odluke o asimilaciji i bez znanja biti predmetom diskriminacije upakovane u „iskrenu volju“ da se problemi reše na najbolji način i ovoga puta se pokušavaju realizovati preko svojih vjernih sluga.
Umesto da „Dan Pismenosti“ 08.09. Bošnjačka djeca dočekuju u punom pravu na kavlitetno obrazovanje i nauku, oni su suočeni sa svjesnom namjerom uskraćivanja kvalitetenog obrazovanja i to od zvaničnih institucija države Srbije u cilju asimilacije i svjesne diskriminacije Bošnjačkog stanovništva.
Ovim putem apelujemo na roditelje, kao i na djecu koja pohaðaju vjersku nastavu, da se kod direktora škole raspitaju ko će ih podučavati islamu i propisima vjere.

Upozoravamo nadležene organe da ukoliko ne otklone namjerno proizveden problem, sledeći koraci u ostvarivanju prava zakonom regulisanih, vjeroučitelji i roditelji djece koja pohaðaju vjersku nastavu kao i sami učenici, će svoja prava ostavriti na radiklaniji način.

U Prijepolju
08/09/2010. godine.

Potpredsednik udruženja vjeroučitelja

Aref ef. Duraković