Udovoljite Zukorliću ako hoćete u EU

ImageSpecijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin, juče
je poručio vlastima u Beogradu da je upoznat da su prava Bošnjaka u
Saniaku ugrožena, saznaje „Pravda" iz vrha vlasti.

Prema tim navodima, Kacin je predstavnicima srpske Vlade poručio da ne mogu računati na ulazak u EU ukoliko se nastavi sa kršenjem pra-va bošnjačke manjine.

– Specijalni izvestilac je rekao da je Brisel upoznat sa celom situacijom u Sandžaku i da Sr-bija treba da izaðe u susret Muameru Zukorliću, kao i da omogući obrazovanje Bošnjačkog nacio-nalnog veća. On je zatražio da Srbija prestane da ugrožava manjinska prava u Sandžak%g navodi naš izvor.

Od drugog izvora iz vrha vlasti sazna|emo da je Kacin u stalnoj komunikaciji sa predsednikom LDP Čedomirom Jovanovićem, koji se dogovorio sa Zukorlićem da od Evrope zatraže pomoć.

Kacin i predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Eduard Kukan juče su se u Beogradu sastali sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima pravde i policije, Snežanom Malović i Ivicom Dačićem, i potpredsednikom Vlade zaduženog za evropske integracije Božidarom Ðelićem.

Kukan i Kacin poručili su će Evropski par-lament nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU, ali da ona mora da učini dodatne napore u tom cilju.
Iz kabineta Ðelića rečeno nam je da je on bio učesnik sastanka na kome su, pored Kukana i Kacina, bili još Vensan Dežer i Peter Sorens i da se tu govorilo o nastavku interparla-mentarne saradnje i evropskim integracijama Srbije.   

P. Jeremić
Izvor: Pravda.rs