Kacin: Problem BNV-a mora biti riješen

ImageIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, kaže za RSE da je
Srbija učinila izvestan napredak u približavanju Evropskoj uniji, ali
da su još neka važna pitanja, kao što su pravosuðe, korupcija i posebno
hapšenje haških optuženika, ostala otvorena i govori kako se sve to može
odraziti na odluku Saveta Ministara Evropske unije koji će 25. oktobra,
na dnevnom redu imati i prosleðivanje kandidature Srbije Evropskoj
komisiji.

Kakav će biti izveštaj koji će Evropski parlament uskoro podneti o napretku Srbije i šta će biti u tom izveštaju biti pozdravljeno?

Kacin: Dogovor koji je postignut zajedno sa svim članicama EU u UN je stvar koju vredi pohvaliti, ali to je samo prvi korak, sada treba implementirati i obaveze, a to je početak dijaloga izmeðu Beograda i Prištine. Reforma pravosuða je nešto što je od izuzetne važnosti za približavanje Srbije EU, a tu ima stranputica koje se moraju ispraviti. Došlo je do velikih pomaka u borbi protiv organizovanog kriminala i široj saradnji u regionu, ali to se izgleda odnosi samo na neke segmenta. Mislim da bi se Srbija morala ugledati na Hrvatsku gde je to poglavlje još uvek otvoreno, ali su oni sada sa istragama krenuli ka vladi i u sam vrh vlade. Dodatnu pažnju zaslužuje i formiranje veća nacionalnih manjina. Mi se nadamo da će Bošnjačko nacionalno veće biti formirano i da će i to polje biti zatvoreno. Ono što želimo pohvaliti to je ekonomska saradnja ne samo na nivou regije već i mnogo šire.

Šta mislite o ocenama koje je tužilac Serž Bramerc izneo pred holanskim parlamentarcima, da postoje problemi u operacionalizaciji potrage za haškim beguncima i da je politika uslovljavanja ono što treba slediti?

Kacin: Ratka Mladića ne treba tražiti, njega treba naći i izručiti. To je srž problema, jer došlo je vreme da se ta saradnja zaključi. Bramerc nije rekao ništa novo i neočekivano. Srbija će se morati pogledati u ogledalo i odgovoriti na elementarno pitanje: da li kontroliše svoju teritoriju ili ne? Ako je ne kontroliše, onda ima poteškoća.

Da li podržavate Bramercovu ocenu, za koju neki političari u Srbiji, kao što je Rasim Ljajić, kažu da je zašla na politički teren i da treba nastaviti politiku uslovljavanja?

Ratka Mladića ne treba tražiti, njega treba naći i izručiti. To je srž problema, jer došlo je vreme da se ta saradnja zaključi
Kacin: Rasim Ljajić je političar i daje političke izjave, a Serž Bramerc nije i zato ga ja veoma cenim. Nisma video većeg profesionalca od njega i sve dok se neko bude “vadio” na politički način, gubiće političke poene, a Srbija će gubiti kredibilitet.

Smatrate li da savet EU treba 25. oktobra da prosledi Evropskoj komisiji zahtev Srbije za kandidaturu i kakav stav Holandije predviðate da će biti?

Kacin: Kao što ste videli, došao je predlog da se u Holandiji formira manjinska vlada i ja ne očekujem da će u ovoj fazi kada se vlada tek formira doći do nekih velikih pomaka. Potrebana je rasprava u parlamentu i zato je nerealno očekivati više nego što je moguće. Meðutim, problem Srbije je da kada “zaglavi” ona lobira umesto da se dokaže. Kada bi se Mladić danas pojavio, ne bi bilo potrebano nikakvo lobiranje.

Kada mislite da će početi dijalog izmeðu Beograda i Prištine? Evropeki političari govore da bi to trebalo učiniti brzo, ali kosovska vlada najavljuje izbore koji će se održati tek iduće godine i kaže da pre tog roka ne bi želele započinjenje dijaloga?

Kacin: Američka državana sekretarka Hilari Klinton dolazi u region pa će i ona dati poruku Kosovu, ali mislim da se Srbija mora baviti sobom, a ne kosovskim političarima. U interesu Srbije je da do tog dijaloga doðe što pre, jer to će biti potvrda da ono što je postignuto u UN je i impementirano. 

Izvor: Slobodnaevropa.org