Bosanski muslimani su model za Evropu

Image

Bakir Izetbegović

U intervju za list Franfurter Allgeimene Zeitung (FAZ), novoizabrani
član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na pitanje novinara da li
uopšte postoji bosansko-hercegovački islam, odgovorio: „Svakako. To je
islam koji pokazuje da se može zajedno živjeti. On tolerše druge, ne
nameće se, ostavlja drugima prostora. U Bosni i Hercegovini su graðene
crkveni objekti u vrijeme kada su muslimani vladali ovom zemljom. Mi smo
autohtoni evropski muslimani. Naš islam je našao mogućnost da
funkcionira sa drugima i zato može biti model za Evropu.“

Na pitanje da li bosanski muslimani nailaze na kritiku u drugim zemljama poput Saudijske Arabije, Izetbegović je rekao: „ Ne. Oni imaju razumjevanja za nas jer ispunjavamo najvažnije obaveze islama. Neke žene kod nas nisu pokrivene, neki se ne mole pet puta dnevno, ali ipak, mi smo relativno dobri muslimani.

Bakir Izetbegović je u intervjuu za FAZ potvrdio da i u Bosni i Hercegovini postoji vehabizam i radikalizam . Naveo je da to ne čudi kada jedan narod doživi stvari kao što je doživio njegov. „Pola tog naroda, rekao je Izetbegović je protjerano iz svojih kuća, žene su masovno silovane, 100 hiljada ljudi je smrtno stradalo. Napaćeni narod tako postaje radikalan“, rekao je Izetbegović i dodao da to nije problem sve dok se ne primjenjuje nasilje. „Neki su kod nas radikalni sami prema sebi, mjenjaju način života i odjeću što se vjerovatno nekima ne sviða. Ali, oni nikoga ne vrijeðaju“, istakao je novi član Predsjedništva BiH.

Na pitanje da li postoje bolje šanse za saradnju sa bosanskiim Srbima, Izetbegović je rekao kako je optimista i da je najveći problem njihov voða Milorad Dodik, koji tačno zna kako da provocira i postavlja prepreke. Izetbegović je meðutim rekao da problem nisu samo Srbi i naglasio kako se ubuduće mora pokušati pridobiti Milorada Dodika da se založi za bolje odnose meðu različitim etničkim grupama. „Pokušaćemo ga pridobiti da promijeni svoju retoriku i da uðe s nama u koaliciju. On mora meðutim promijeniti svoj stav. Ne smije stalno govoriti o raspisivanju referenduma, zaoštravati situaciju.

Izetbegović je naglasio da je Bosna i Hercegovina Dodikova zemlja jer je u njoj roðen i da od toga ne može pobjeći. „Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti. Kada to nisu uspjeli 1992 i 1993, neće nikada uspjeti,. Mjesto kao što je Srebrenica nikada se ne može odvojiti od Bosne i Hercegovine,“ izjavio je u intervjuu za Franfurter Allgeimeine Zeitung Bakir Izetbegović, prenosi dw-world.de.

Izvor: DW-World.de