Višegrad: U susret Bajramu

ImageDana 13.11.2010god.Medžlis Islamske zajednice Višegrad u saradnji sa
pobratimskim Medžlisom IZ-e, Doboj a u povodu obilježavanja
Kurban-bajrama organizovao manifestaciju "U SUSRET BAJRAMU" pred
prepunom salom Doma kulture u Višegradu. 

Program manifestacije izveo je hor Selimija iz Doboja koji su izvoðenjem naših najljepših ilahija i kasida kao i naših prelijepih sevdalinki izmamivši osmjehe na licima prisutnih. Dakako, manifestacija je u toj mjeri još značajnija što ona predstavlja da je prvi put posle rata u jednoj kulturnoj ustanovi van institucija IZ-e, omogućeno da se ovakva manifestacija obavi. Pored prisutnih predstavnika ispred ureda muftijstva goraždanskog i člana meðureligiskog vjeća uvaženog Dženan-ef. Imamovića te glavnih imama i imama iz  Doboja, Goražda, Priboja, Rudog i Višegrada manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Monaštva manastira Gornja Lijeska na čelu sa parohom Simeunom te zamjenikom načelinika Opštine Višegrad gosp.Vinko Droca, drektorica Turističke organizacije gospoða Olga Todorović, direktor O.Š.Vuk Karadžić gosp.Miodrag Radojčić te medijama Višegrad24.info i novinarki dnevnog lista "Avaz" gospoði Miri Andrić.

Punu obavezu oko planiranja same manifestacije preuzeli su na sebe predsjednik Medžlisa i predsjednika S.O.Višegrad mr.Bilal-ef.Memišević, glavni imam Medžlisa Doboj Bajro-ef.Džafić i imam Hasan-ef.Skorupan.

Na početku programa prisutnima se obratio imam Hasan-ef.Skorupan izražavajući "zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su došli ovdje da zajedno sa nama zajednički podjelimo radosti Kurban-bajrama i to upravo ovdje u Višegradu i prvi put nakon rata van Islamskih instutcija što predstavlja jedan vrlo važan korak u ostvarivanju sobode misli i govora koju želimo podjelimo sa svojim sugraðanima" Na kraju programa imam Hasan-ef.Skorupan se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog programa te čestitajući im da dane kurban bajrama da provedu u zdravlju , sreći i svakom dobru.

Prije same manifestacije učesnicima hora Selimija domaćin je napravio mali historijski osvrt i posjetu vakufu Mehmed-paše Sokolovića te kratku analizu na dogaðanja u proteklom periodu kao i planove i realizaciju ostvarenih programa na nivou Medžlisa Višegrad.