Obnovljen rad Medžlisa IZ-e Gacko

ImageU opštini Gacko je u četvrtak 09.12.2010. godine, uz prisustvo najviših
predstavnika Islamske zajednice u BiH, predstavnika javnog i političkog
života, svečano otvoren obnovljeni Ured Medžlisa Islamske zajednice.
Pored reisuleme dr. Mustafe-ef. Cerića, muftije mostarskog Sejid-ef.
Smajkića, svečanosti je prisustvovao izaslanik Glavnog muftije, muftija
beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović, veliki broj uleme i imama
širom Bosne, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Katoličke
crkve. Sve prisutne musafire lijepim i nadahnutim govorom nejprije je
poselamio glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko Sadet-ef. Bilalić, koji se
osvrnuo na važnost islamskog življenja i vraćanja na mjesta u kojima smo
roðeni, te obnovu porušene infrastrukture Islamske zajednice, džamija i
drugih objeketa. 

Agresijom na Gacko prestao je rad Medžlisa u ovom istočno-hercegovačkom gradu. Evo, nakon deceniju i po od prestanka rata, rad Medžlisa je obnovljen. Interesantno je reći da se u sadašnjoj zgradi Medžlisa nekada nalazio i mejtef Ibtidaija u kojem su djeca sticala osnovna znanja o našoj prelijepoj vjeri islamu.

Na ovom skupu je najavljen skori početak obnove džamije Mehmed-spahije Zvizdića, koja je porušena u agresiji na BiH 1992. godine nakon više od 250 godina postojanja. Projekat za obnovu džamije je izraðen, a prikupljeno je i nešto sredstava, tako da obnova može da počne. Prema riječima Denisa Zvizdića, potomka graditelja i vakifa pomenute džamije, ona će se graditi od kamena, onako kakva je i bila, uz to će se pokriti kamenom, baš isto kao što je i učinjeno u njenoj prvobitnoj gradnji.

Nema hidžre poslije genocida

Reisulema dr. Mustafa-ef. Cerić je u svom govoru podsjetio na hadis Muhammeda a.s. u kojem se kaže da „nema hidžre nakon Hidžre iz Meke u Medinu“, skrenuvši pažnju prisutnih na obavezu vraćanja na svoja vjekovna ognjišta nakon što su protjerani od strane agresora koji godinama pokušava da uništi bošnjačko-muslimansko tkivo u Bosni i šire, dodajući da „nema hidžre poslije genocida“. On je pozvao bosansku javnost da ne zaborave Bošnjake u Sandžaku, Hrvatskoj, Kosovu, Albaniji, Turskoj, te da uvijek imaju na umu da smo mi jedno i da smo braća. Posebno je insistirao na pružanju svestrane pomoći Bošnjacima na Sandžaku koji su, kako je rekao, „izloženi diskriminaciji od strane beogradskog režima“. On je poručio Beogradu da prestane da krši prava Bošnjaka u Sandžaku, te da „prestanu da nam govore ko smo mi i šta smo mi. Bošnjaci najbolje znaju ko su i šta su, tako da svako nametanje nečeg dugog sa strane predstavlja pritisak na Bošnjake i kršenje njihovih prava, što je apsolutno neprihvatljivo“.

{gallery}gacko{/gallery}

On se osvrnuo i na paljenje džamije u Fazlagića Kuli 2008. godine, nakon što je obnovljena od rušenja u ratu. Rekao je da „ako vas neko pita ima li u Bosni, odnosno Gackom, čuda, recite: Ima tamo džamija koja se sama zapalila i sama se, eto, obnovila“. 

Poznato je da je džamija u Fazlagića Kuli zapaljena od strane „nepoznatih“ činilaca. Zvanična istraga je rekla da se ona sama zapalila, a nezavisni istražitelji angažovani od strane Islamske zajednice utvrdili su da je požar izazvan.

U  Fazlagića Kuli ponovo roðen život

Baš u Fazlagića Kuli je nastavljena svečanost, a sve u povodu roðenja prvog djeteta nakon agresije na ovo mjesto. Naime, nakon deceniju i po i skoro svih porušenih kuća u ovom naselju, te protjeranih preko 1.250 Bošnjaka, vratilo se njih tridesetak i rodilo se prvo bošnjačko dijete, mala Kanita, kćerka Muhamedova, koja će, inšallah, izrasti u pravu, ponosnu, hrabru majku Bošnjakinju i raðati ponosne bošnjačke gazije.

Maloj Kaniti je u obnovljenoj džamiji u Fazlagića Kuli ime nadenuo lično Reisulema, uz prisustvo musasfira i povratnika u ovo prelijepo mjesto. Džamija je, nakon što je „sama napravljena“, otvorena u avgustu 2009. godine.

Nakon nadijevanja imena maloj Kaniti njen ponosni i hrabri babo Muhamed je organizovao akiku, čime je i završena svečanost u Gackom.

Sead-ef. Šaćirović