Opšta gimnazija, Klinika sa porodilištem i Muzej pri Islamskoj zajednici

ImageNa redovnoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji održanoj
18.12.2010. god. usvojeni su izvještaji o ramazanskim aktivnostima,
organizaciji hadža, organizaciji kurbanske akcije i akcije prikupljanja
kurbanskih koža.

Mešihat se zahvaljuje pripadnicima Islamske zajednice i imamima
na sprovedenim ramazanskim i bajramskim akcijama, a posebno na izuzetnoj
realizaciji akcije zekata i sadekatul-fitra sa rekordnim uvećanjem od
11,42%, kao i rekordnom broju prikupljenih kurbana sa uvećanjem od
21,50% u odnosu na prošlu godinu.

Na sjednici je donijeta odluka o pripremama za osnivanje Opšte gimnazije i Klinike sa porodilištem pri Islamskoj zajednici, kao i odluka o osnivanju Muzeja Islamske zajednice.

Donijeta je odluka o raspisivanju konkursa za mjesto direktora Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, te odluka o raspisivanju konkursa za mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar.

Sample Image

Na mjesto vršioca dužnosti upravnika Mektebskih ustanova „Reuda“ i „Wildan“ imenovan je Asmir ef. Crnovršanin, profesor.
Članovi Mešihata jednoglasno su osudili nasilje čelnika Gradske uprave u Novom Pazaru prema novinarima TV Jedinstvo, kao i permanentne opstrukcije prava i aktivnosti Islamske zajednice od strane ove gradske uprave. Zanimljivo je da se gradske vlasti Rasima Ljajića u opstrukciji Islamske zajednice pred sudovima i administraciji koriste argumentom navodne dvojnosti u Islamskoj zajednici, što je u suprotnosti sa njihovom retorikom o jedinstvenoj Islamskoj zajednici, na čemu su dobili prošle lokalne i parlamentarne izbore.

Mešihat oštro osuðuje i zahtijeva da se hitno prekine politički motivisan progon privrednih subjekata čiji su vlasnici aktivisti Islamske zajednice i Bošnjačke kulturne zajednice od strane pojedinih inspekcijskih službi.

Sample Image

Mešihat traži obustavu svih postupaka protiv učesnika protestnog skupa na Hadžetu od 4. septembra ove godine.
Jednoglasno je donijeta odluka da se podnesu krivične prijave protiv odgovornih u Službi za katastar nepokretnosti zbog zloupotreba i falsifikata po pitanju imovinsko-pravnog statusa vakufske imovine.

Krivične prijave biće podnijete i protiv odgovornih u Zavodu za statistiku zbog zloupotreba i falsifikata po pitanju nosioca pravnog subjektiviteta Islamske zajednice.

Informativna služba Mešihata