Prijepolje: Bajramluk u jedinstvu

Image

Drugog dana Kurban-bajrama, u ponedjeljak 7. novembra 2011. godine, u Domu kulture u Prijepolju u organizaciji BNV-a i BKZ-a održana je Centralna bajramska akademija pod nazivom „Bajramluk u jedinstvu“.

Sala Doma kulture bila je premala da primi sve graðane Prijepolja i Brodareva koji su željeli da radost bajrama podijele meðusobno i sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem koji je bio na čelu brojne delegacije Islamske zajednice u Srbiji. Svečanosti su takoðer prisustvovali i brojni predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjačke kulturne zajednice, Bošnjačke demokratske zajednice, kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Prijepolja i drugih sandžačkih gradova.

{slide=Foto-galerija}

{gallery}bajramluk u jedinstvu,prijepolje, 7102011{/gallery}

{/slide}

 

Na svečanosti je prireðen bogat kulturni program u kojem su izvoðenjem ilahija učešće uzeli polaznici mekteba „Rewda“ i „Wildan“, horovi „Din“ i „Firdevs“ i izvoðači sevdalinki iz Prijpolja. Prisutnima su se obratili i predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Samir Tandir i predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice-BDZ Emir Elfić, a oduševljenje prisutnih u sali koji su ustali da ga pozdrave dok je išao ka bini izazvalo je obraćanje glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića.

 

Glavni muftija je u svom obraćanju još jednom istakao osnovne principe vjere i jedinstva muslimana kao i simboliku Kurban bajrama, koji je simbol jedinstva i jednakosti ljudi. Govoreći o sporazumu o vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici, Glavni muftija je izmeðu ostalog rekao:

 

„Sa sigurnošću vam mogu kazati da, kako god bio završen sporazum, potpisan ili ne, podržan od Beograda ili ne, vi ćete ako Bog da imati jedinstvenu Islamsku zajednicu. Zato što jedna i jedina i prava Islamska zajednica može postojati. Za ove četiri godine pokušaja da se IZ pokori, uništi ili stavi pod kontrolu pokazalo se da oni koji su to činili, nekih nema više nikako, nekih još po malo ima, a nekih neće nikako biti, Islamska zajednica ostaje zato što oni koji su radili o glavi IZ nisu shvatili šta je Islamska zajednica. Oni su mislili da je to par imama i muftija i par džamija. Islamska zajednica ste vi, svi vi i koji jeste u džamiji i koji niste u džamiji jer je to zajednica svih muslimana i dok je god tih muslimana biće i Islamske zajednice i to jedinstvene, jake, i jedne jedine.“

 

Nakon obraćanja Glavnog muftije svi prisutni su izašli ispred Doma kulture gdje je po prvi put u Prijepolju u čast Kurban-bajrama prireðen vatromet.

Nermin GICIÆ
Mesihat.org