Glas Bošnjaka u Škupštini Srbije: Elfićevo prvo obraćanje

Image

Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu sa Ivicom Dačićem na čelu. Novu vladu čine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije i Stranka demokratske akcije.

U okviru rasprave u Vladi juče je održana posebna sjednica na kojoj su se poslanici javnim glasanjem, odnosno prozivkom izjasnili o premijeru i novoj vladi.Skupštinska rasprava je izmeðu ostalog bila veoma žučna izmeðu Čedomira Jovanovića i Aleksandra Vučića, dok se predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zahvalio ministrima Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu na dobroj saradnji.

“Zahvaljujem se gospodinu Sulejmanu Ugljaninu, čovjek koji živi u Raškoj oblasti i Rasimu Ljajiću na dobroj saradnji. Oni su došli da pomognu i našem i njihovom narodu ” kazao je on.

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice ( BDZ) i nosilac liste “ Sve zajedno” Emir Elfić sinoć posle ponoći imao je svoje prvo obraćanje u Narodnoj skupštini,gdje se osvrnuo na nekoliko bitnih pitanja vezanih za Bošnjački narod i narod u Sandžaku. On se osvrnuo na to kakav će odnos nove Vlade biti prema nacionalnim zajednicama u Republici Srbiji? Kakav će odnos ove Vlade biti prema Sandzaku i prema Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici?!

“Po pitanju Bošnjaka još uvijek imamo nacionalno vijeće u tehničkom sazivu, iako kao subjekat ne postoji ni jedan pravni okvir da bi ona i dalje mogla datirati na takav način”.Kazao je Elfić u svom obraćanju.

Postavio je i pitanje: Da li će buduća ova Vlada zauzeti stav i postupiti prema Ustavu i zakonima, koji garantuju nemogućnost podjela u vjerskim zajednicama? Kao što je to bio slučaj u Islamskoj zajednici, kao jedno veliko osjetljivo pitanje za nas Bošnjake.

“Loša situacija sa obrazovanjem u Republici Srbiji,a ona je najgora u Sandzaku. I ja postavljam pitanje : Kakav će odnos Vlade biti prema Internacionalnom univerzitetu?Da li će on biti predmet političkih obračuna?Ili će se Bošnjacima omogućiti da se obrazuju na toj visoko školskoj ustanovi.

Svoj govor je završio postavljanjem pitanja: Zbog čega ministru Sulejmanu Ugljaninu nije dodijeljen resor?Da li se smatra da on nema sposobnosti za obavljanje funkcija u resornom ministarstvu,kada imamo dodatne Vladine kancelarije? Ili mu se nešto manje vjeruje nego Rasimu Ljajiću koji ima tri,četiri ili pet resora?

Srbija je dva mjeseca nakon izbora, danas dobila novu Vladu. U Domu Narodne skupštine premijer Ivica Dačić i novoizabrani ministri položili su zakletvu. Ministri, meðu kojima su Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin izgovorili su tekst zakletve koji glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvijećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”. Posle zakletve izvedena je himna “Bože pravde”.

 

Izvor: SandzakPRESS.net