Pronaðena grobnica u Srebrenici

Image

Tokom posjete generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-noona
Srebrenici, članovi Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine
pronašli su danasjoš jednu masovnu grobnicužrtava srebreničkog genocida
iz jula 1995. godine, saznaje agencija Anadolija (AA).

Kako je za AA potvrdio direktor Instituta Amor Mašović, grobnica je otkrivena samo stotinjak metara od Tvornice akumulatora u Potočarima, mjesta gdje se dopremaju tabuti srebreničkih žrtavauoči dženaze svakog 11. jula, na godišnjicu genocida.

U Tvornici akumulatora tokom agresije na BiH nalazila se baza Holandskog bataljona iz sastava snaga UN-a. Pronalazak masovne grobnice u njenoj blizini, dodatno potvrðuje da su Srebreničani ubijani pred očima meðunarodnih mirovnih snaga koje su ih trebale zaštititi.

"Riječ je o masovnoj grobnici za kojom tragamo dugi niz godina na temelju informacija koje su stigle u BiH od holandskih vojnika, kasnije od Ministarstva odbrane, odnosno Ministarstva vanjskih poslova Holandije. Ne možemo u ovom trenutku reći je li u pitanju veća masovna grobnica ili se radi o manjem broju žrtava. Uglavnom vjerujemo da bi najmanje tri žrtve trebale biti otkrivene u ovoj grobnici koja je ostala nakon odlaska holandskih vojnika", tvrdi Mašović.

Grobnicu je, kao istakao je, bilo teško pronaći. Istražiteljski timovi su u čak pet navrata prekopavali široko područje na mjestu gdje je grobnica danas pronaðena. Čak i ako je ova grobnica prethodno bila obilježena, oznake nisu zatekli članovi istražiteljskih timova iz Tuzle, koji su prvi, u ljeto 1996. godine, ušli u Srebrenicu.

"Desilo se, eto, da baš na danšanji dan, u trenutku dok je Ban Ki-monn bio u Memorijalnom centru Potočari, konačno pronaðemo još jednu masovnu grobnicu srebreničkih žrtava", istakao je Mašović za AA.

Obzirom da se radilo o probnom kopanju, članovi Instituta morat će sačekati naredbu Suda BiH za dalje radove na ekshumaciji žrtava. Grobnica je u meðuvremenu osigurana.

"Mi imamo informacije da se u grobnici nalaze posmrtni ostatci jedne djevojke, koja se prije smrti nalazila u bolnici u Bratuncu. Tu bi trebala biti i jedna beba koja je roðena u kampu u Potočarima, te jedna starija žena. Obdukcija treba pokazati koji je uzrok smrti stradalih osoba. Sve su žrtve bošnjačke nacionalnosti iz jula 1995. godine. Nikada ne zna da li bi, pored tri navedene, u grobnici moglo biti još žrtava.
Jer, više od 90 posto grobnica u Srebrenici su bile dislocirane na sekundarne ili tercijarne lokacije. Mi vjerujemo da se u ovom slučaju, ipak, radi o primarnoj masovnoj grobnici. A da li je ona uznemirena, to ćemo znati za nekoliko dana", izjavio je Mašović.

U julu 1995. godine snage pod komandom Ratka Mladića zauzele su Srebrenicu i zvršile genocid nad 8.372 osobe bošnjačke nacionalnosti, počinivši tako najveći zločin u Evropi nakon prvog svjetskog rata. 

Izvor: Bosnjaci.net