Zahtjev Zajednice sandžačke dijaspore upućen Elfiću i Bošnjačkoj stranci

Image

Zajednica sandžačke dijaspore je poslala zahtjev predsjedniku Bošnjačke demokratske zajednice Emiru Elfiću kojim se nastoje osigurati i unaprijediti prava sandžačkih Bošnjaka koji žive u djaspori.

U zahtjevu se navodi:

Poštovani predsjedniče Elfiću,

obraćamo Vam se sa zahtjevom da nam, kao narodni poslanik i jedini autentični predstavnik sandžačke dijaspore u srbijanskom parlamentu, pomognete u rješavanju statusa sandžačke dijaspore u Republici Srbiji.

Vi ste se obavezali da ćete, ulaskom u parlament, zastupati bošnjačke interese i zalagati se za ostvarivanje jednakosti Bošnjaka sa ostalim narodima u republici Srbiji. Shodno tome, kao zajednica i nevladina organizacija koja teži unaprijeðivanju opštih meðuljudskih odnosa, tražimo od Vas da na parlamentu iznesete naš stav da bi u Ministarstvu za dijasporu zamjenik ministra trebao biti Bošnjak. Zatim, da bi resorno ministarstvo trebalo imati barem tri zaposlena Bošnjaka, a da bi u cilju očuvanja multinacionalnog života graðana u svim ambasadama Srbije u inozemstvu, gdje se nalazi sandžačka dijaspora, trebao biti po jedan predstavnik iz bošnjačkog naroda.

Gospodine Elfiću, shodno Vašim moralnim i profesionalnim obavezama zahtijevamo Vaše zalaganje za uvoðenje bosanskog jezika kao službenog, te isticanje bošnjačkih nacionalnih simbola: grba i zastave Sandžaka.

Na kraju, tražimo mogućnost obilježavanja bošnjačkih praznika: Dan Sandžaka i Dan sandžačke zastave u svim ambasadama Republike Srbije u zemljama u kojima se nalazi sandžačka dijaspora.

Od Vas očekujemo preduzimanje konkretnih mjera u cilju ispunjenja ovog našeg zahtjeva.

Identičan zahtjev je poslat i Bošnjačkoj stranci u južnom dijelu Sandžaka.

Izvor: Sandzakpress.net