Na ahiret preselio Rasim Muminović

Image

Preminuo prof. dr. emeritus Rasim Muminović
Profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu Rasim Muminović preminuo je u srijedu, 24. oktobra, u Sarajevu.

 

Profesor Muminović roðen je u Trijebinama kod Sjenice 1935. godine, gdje je završio osnovnu školu.

Gazi Husrev-begovu medresu i Učiteljsku školu završio je u Sarajevu.

Studij filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Više od 40 godina predavao je Historiju filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Profesor Muminović je bio najistaknutije ime bh. filozofije i prvi bh. mislilac koji je osvojio referentnost i potvrðivao je u meðunarodnim okvirima.

Objavio je, pored brojnih studija i rasprava u renomiranim domaćim i inozemnim časopisima, i sljedeća djela: Filozofija Ernsta Blocha , Ljudskost i povijesnost, Filozofija i praksa, Ognjen Prica – Svijest, život i partija, Ethos i ljudsko bivstvovanje, Srbizam i stradalništvo Bošnjaka, Fenomenologija srpske genocidne svijesti, Staljinizam ili apsurdi jednoumlja, Ethos i ljudsko bivstvovanje, Uvod u filozofiju, Zarobljeni um, Filozofija ideologije, Hadži Murad i Sandžak, Filozofija i društvena dogaðanja te više od 200 drugih naučnih, stručnih i publicističkih radova.

Odlaskom profesora Muminovića, Bosna i Hercegovina je izgubila jednog od svojih najvećih intelektualaca.

Komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr. Rasima Muminovića održat će na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Izvor: Klix.ba