FIS upisao 60 studenata u novoj školskoj godini

Image

Na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru, danas 08.09.2014. obavljen je drugi upisni rok. Ovaj fakultet svake godine iznjedri po nekoliko desetina stručnjaka vjerskih i svjetovnih nauka, čije su diplome priznate u državi, regionu i u inostranstvu. Vrata ovog jedinog priznatog islamskog fakulteta u Srbiji otvorena su kako za studente muslimane, tako i za pripadnike ostalih vjera.

U akademskoj 2014/15 godini, sa dašanjim polaganjem prijemnog ispita, upisano je 60 studenata.

Fakultet se nalazi na spisku visokih škola u ovoj državi, ali ono što najviše privlači njegove studente je vjersko-svjetovna afirmacija pojedinca.

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru nastavlja tradiciju najranijih vjersko-obrazovnih ustanova u Sandžaku, koje su nastale u vrijeme Osmanlija. Zapravo, prva obrazovna institucija u Sandžaku je nastala 1461. kada su postavljeni temelji Novom Pazaru, sagraðena Isa-begova džamija i pored nje prvi sibjan-mekteb. Islamska zajednica se svim svojim kapacitetima izborila da takva vjersko-obrazovna ustavnova ne podlijegne zaboravu, tako da od 2003.godine ova visokoškolska ustanova iz godine u godinu niže uspjehe.

***

Sa ponosom možemo istaći da se i ove godine na Fakultetu za islamske studije upisao rekordan broj studenata. Sa drugim upisnim rokom broj studenata na prvoj godini akademskih studija je 54.

Kandidati koji su položili prijemni ispit u septembarskom upisnom roku

1. Alić Emin

2. Bećirović Emina

3. Čalaković Enis

4. Dazdarević Senad

5. Halilović Admir

6. Hasanović Semina

7. Hodžić Medina

8. Hudović Ramiz

9. Kamberović Hamid

10. Kartalović Benisa

11. Ličina Sait

12. Ljajić Hiljmo

13. Mujović Abdulah

14. Murić Elvedin

15. Omerović Nermin

16. Smailović Rijad

17. Šaćirović Amina

18. Totić AmelaInformativna služba