Poglavlje saradnje i kooperativnosti u dobru

Image

Obraćanje Muftije sandžačkog na centralnoj manifestaciji Dani Sandžaka u Novom Pazaru

Bismillahi-rahmani-rahim

Esselamu alejkum braćo i sestre

Hvala Svevišnjem Stvoritelju što nas počasti uputom istine i blagodatima pripadanja ummetu i sunnetu Muhammeda s.a.v.s. Hvala Njemu Uzvišenom što nas počasti prilikom da večeras ovdje budemo zajedno pod bajrakom Sandžaka.

Sandžaku zemljo, majko, što raðaš sinove i kćeri, Sandžaklije, bajraktare istine, ponosa i slobode. Sandžaku, zbog tebe smo večeras ovdje u ovom svečarskom ambijentu, svjesni, savjesni i ponosni na tebe. Odlučni da budemo ono što jesmo i ono što vrijedi u tebi i u nama.

Braćo i sestre, večeras smo ovdje da u ovoj svečanosti pokažemo i iskažemo ono što osjećamo i gajimo u našim srcima i svijesti. Svaki narod ima svoje vrijednosti. Oni narodi koji imaju jake države, vojske i druge poluge moći da ih čuvaju, trajat će onoliko koliko traje njihova zaštita. Oni narodi čije vrijednosti ne čuvaju vojske i oružane snage, trajat će onoliko koliko su te vrijednosti napojene sa izvora Vječnoga. One su zaštićene od strane Onoga koji nikada ne umire.

Mi Bošnjaci, posebno mi Sandžaklije na ovoj balkanskoj promahi, evo nas i poslije stotinu godina tame i progona. Evo nas ovdje večeras svjedočimo da imamo snage da budemo okupljeni oko naših pravih, vjerskih, kulturnih i patriotskih vrijednosti.

U posljednje vrijeme jako mnogo se govori o jedinstvu. Svako govori o onome što mu nedostaje. Jedinstvo je veoma skupocjena vrijednost koja je proteklih godina ugrožena. Mnogi su htjeli i pokušavali da nas mire. Mi evo pokazujemo da imamo snage i svijesti i da nam ne trebaju nikakvi vanjski pomiritelji. Naš nemir nije bio produkt naše volje, već posljedica onoga što nam se dešavalo proteklih stotinu godina i proizvod porobljenosti našega duha, svijesti i naroda. Zato smo mi žrtva, a ne krivci. Zapravo, budućnost će pokazati da li smo žrtva ili smo krivci. Ono što mogu svjedočiti ovih dana, a evo i večeras, jeste da Sandžak nije slučajno opstao. Ima on u sebi nešto vrijedno i u ovoj zemlji sandžačkoj ima neke posebne plodnosti, nama jasne, ali i nejasne, ali tu nešto dobro i trajno klija. Zato Sandžak opstaje i opstat će, ako Bog da. Ali ne samo u zemlji, već i u ljudima, u sinovima i kćerima što ih ova majka zemlja raða ima dobra. Pa makar ponekad izgledalo sve drugačije. Pa makar to nekada bilo manifestovano u svojevrsnoj nepomirljivoj svaði. Nije ni tu sve crno. Ta drčnost, odlučnost, inat, nekada isključivost, klijaju iz karaktera, jer oni koji nemaju karakter nekada se ne znaju ni posvaðat. Ima, braćo i sestre, u nama dobra, ali ono u nama što je manje, a lošije valja nam ga pobijediti. Mi to hoćemo i možemo i mi smo to zanijetili. Ova sandžačka večer je svjedok tome. Večeras smo tu bez ličnog, partikularnog, parcijalnog i bez partijskog interesa. Ovdje u ovim redovima pod jednim simbolom i bajrakom stanuje naše jedinstvo. Naše jedinstvo se ne može izgraditi ni oko jedne partije, interesa, niti oko jednog čovjeka ili volje, već se jedinstvo mora graditi na univerzalnim vrijednostima. Univerzalno je ono što jednako pripada svima nama, kao to su vjera islam, bošnjačka nacija i naša gruda pod nogama Sandžak. To su vrijednosti oko kojih se moramo okupiti i svi oni koji budu pokazali snage za to položit će svoj ispit pred svojom porodicom, svojim pristalicama, narodom i historijom, a najvažnije pred Stvoriteljem.

Svi mi koji se nalazimo na čelu različitih institucija, organizacija i partija treba u tome da se takmičimo koliko će ko najviše dati za ove univerzalne, zajedničke vrijednosti. Kada tim putem krenemo znajte da nećemo izgubiti ni meðu svojim pristalicama, glasačima, ni svoje partikularne ili partijske interese. Ne zaboravite, onaj ko je spreman da daje ima pravo i da uzme. Onaj ko ništa ne daje ne može ništa ni uzeti. Ukoliko date ono što treba svom narodu, narod će vam vratiti. To je načelo i proklamacija koji su nam potrebni i u kulturi, i u politici i u cjelokupnom našem društvenom djelovanju, posebno našoj javnoj komunikaciji.

Zato, braćo i sestre, veoma sam radostan i osjećam pozitivne vjetrove i pravo svjetlo za Sandžak i za sve nas koji živimo ovdje u Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeće pripada svim Bošnjacima, bez obzira ko bili vijećnici ili predvodnici Vijeća. Zato je dobro što su večeras ovdje predstavnici i članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Grad Novi Pazar je grad svih onih koji žive u njemu i onih koji su daleko raseljeni, ali vole ovaj grad. I zato je u ovakvim prilikama gradonačelniku mjesto ovdje sa nama. Ma kojoj partiji pripadali, svi oni koji zaduže one emanete koji pripadaju svim graðanima, treba kao takve da ih nose i da budu predstavnici svih graðana. Gradonačelnik je predstavnik i predvodnik grada, a to znači da ima i obaveze prema svim graðanima, ali i pravo da bude poštovan od svih graðana. Isto tako i predsjednica Skupštine grada i svi oni koji su izabrani i duže emanete pred Allahom i pred svojim narodom. Na taj način, braćo i sestre, mi otvaramo novo poglavlje – poglavlje saradnje i kooperativnosti, podrške jednih drugima u dobru. Osnovna metodologija islama i svih muslimana jeste nareðivanje dobra, zalaganje za dobro i odvraćanje od zla. Svako ko se ponaša drugačije ili je veoma loš musliman ili nije musliman. Pogotovo mi koji se nalazimo na važnim funkcijama, što imamo priliku govoriti javno i obraćati se narodu i javnosti. Mi smo posebno u obavezi, bez obzira na naše razlike i različitosti u mišljenjima, da jedni drugima ne damo da griješimo i jedni druge pomažemo u dobru. I kada vidimo da je nešto dobro, ma iz koje partije, grupe ili pojedinca, slagali se mi sa njim u drugim stvarima ili ne, treba to da podržimo. Ukoliko nešto nije dobro, makar dolazilo od člana naše porodice, prijatelja, partijskog druga – ne smijemo podržati. Ne samo unutar grada Sandžaka ili nacionalnog bošnjačkog korpusa, već i u odnosu na druge narode, ili narod u odnosu na Srbiju, bez obzira što imamo historiju prepunu mnogim stvarima koje nas opterećuju. Ako imamo konfliktnu i kompleksnu historiju zato možemo imati bijelu, čistu i svijetlu budućnost, ukoliko to budemo htjeli. Doduše, ne samo mi, već i mi i oni. Evo ja večeras proklamujem da mi to hoćemo, u odnosu na nas, unutar nas, u odnosu na njih, u odnosu na politiku, u odnosu na partije, u odnosu na Bošnjake unutar sebe, u odnosu na Bošnjake i Srbe, u odnosu na Bošnjake i Srbiju.

Pružamo ruku, ali tražimo da i oni, ona, one nama pruže ruku, jer samo zajedno možemo praviti svijetlu, dobru i zdravu budućnost.

Ovaj poziv može uputiti svako, može doći i od pojedinca, i od nacije, i od institucije, i od države i od naroda. Ovaj poziv je najuvjerljiviji zato što dolazi od nas Bošnjaka u Sandžaku koji smo više od jednog stoljeća propatili. Ako mi to možemo koji na svojoj duši nosimo ožiljke rana jedanaest valova genocida, onda onaj ko ima grama morala i ljudskosti ne može naš poziv i ruku odbiti. Zato je naš sandžački bajrak bijel, čist i moćan sa simbolom čistoće, slobode, otvorenosti prema svima i zato ga ponosno nosimo i zato se Sandžak zove Sandžakom. On će se vihoriti kao simbol svega što je dobro za nas Bošnjake, Sandžaklije i za sve dobre ljude. U tom svjetlu, poštovani prisutni i svi Sandžaklije širom svijeta, od srca vam čestitam Dan Sandžaka, u hairu, zdravlju, bereketu, slobodi, ponosu, odlučnosti za svijetlu budućnost.

Esselamu alejkum.

Glas islama, Besjeda 13 strana, broj 260