U prijepoljskom medžlisu obilježen 12 rebiu-l-evvel

Image

U petak veče, 12 rebiu-l-evvela 1436.h.g Medžlis IZ-e u Prijepolju organizirao je prigodnu svečanost povodom sjećanja na roðenje posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s., a skupu je pored značajnog broja džematlija, imama sa prostora prijepoljskog Medžlisa prisustvovala i delegacija Medrese „Gazi Isa-beg“, predvoðena direktorom Rešad ef. Plojovićem.

Nakon obavljene jacije namaza prisutne je poselamio glavni imam ovog Medžlisa Aref ef. Duraković ukazujući na značaj i ulogu Poslanika a.s. za cijelo čovječanstvo, a potom je uslijedilo obraćanje Rešad ef., koji je na početku zahvalio rukovodstvu Medžlisa na organizaciji skupa i ukazivanju časti pozivom da se obrati prisutnima i govori o posljednjem Allahovom Poslaniku a.s. Takoðer efendija Plojović je naglasio da imami i Bošnjaci Prijepolja uživaju njegovo posebno poštovanje i respekt, te da je svoje prve imamske dane 1991. g. započeo u Prijepolju, a da je nakon toga uvijek rado dolazio u ovaj grad i meðu njegove ponosne Bošnjake preživljavajući sa njima sve ono kroz šta su u tom periodu prolazili, lijepe i teške trenutke.

Izlaganje o Poslaniku a.s. započeo je upoznavanjem sa biografijom Poslanika a.s. i historijskim prilikama i ambijentom u kojem je rodjen i djelovao, prvo kao običan čovjek, a po dobijenoj prvoj objavi i kao Božiji Poslanik, uz konstataciju da je od roðenja Poslanika a.s. proteklo skoro 1500 godina (tačnije1490), a da je danas broj muslimana u svijetu blizu 1,5 milijardi, što ih čini najbrojnijom vjerskom zajednicom na svijetu.

Plojović je govoreći o životu Poslanika a.s. naglasio da je važno da današnji muslimani općenito, a i mi Bošnjaci posebno, uzmemo Poslanika a.s. za svog uzora, jer ga je Allah dz. š. uzorom vjernicima učinio, da svoj život uskladimo sa sunnetom Poslanika a.s., da svoje djelovanje temeljimo na njegovoj praksi, da se u svojim problemima ponašamo po uzoru na Poslanika, jer je Uzvišeni Allah Poslanika a.s. iskušao sa svim mogućim situacijama i iskušenjima u kojima se danas ljudi mogu naći.

Rodjen je kao siroče, bez zaštite oca, a vrlo brzo i njegova majka umire, od najranijih dana je volio istinu i bio na strani istine i pravde, što ga je učinilo poštovanim, nakon braka ga Uzvišeni iskušava smrću njegove voljene djece, sinova i kćeri, što on strpljivo podnosi, nakon prve objave biva osporavan, ponižavan, šikaniran, a potom mu se nude najveće pozicije, bogatstvo i ugled u zamjenu da ostavi Istinu, što on bez razmišljanja odbija, prijete mu smrću, progone njegove sljedbenike, ubijajući ih, izgone ga iz voljenog grada Mekke, ali ga ništa nije pokolebalo da ostane ustrajan i strpljiv u slijeðenju i promovisanju istine, a rezultat svega toga jeste bila Allahova pomoć i pobjeda nad onima koji su ga osporavali, vrijeðali, progonili i pokušavali ubiti, a njegovu vjeru, tj. Islam ugušiti.

Sve što je Poslanik a.s. prošao i preživio je pouka i poruka svima nama kako da se u sličnim situacijama ponašamo, a uspjeh Poslanika a.s. je potvrda da će svaki musliman pojedinačno i zajednica muslimana kolektivno imati uspjeha ukoliko se ugleda po uzoru na Poslanika a.s.

Na kraju je Rešad ef. Plojović zaključio da su Islam i Poslanik a.s. danas vrlo često na meti onih koji ne mogu prihvatiti superiornost i savršenost ove vjere i njenog posljednjeg Poslanika a.s., kojima smeta istina, kao što je smetala onima u vrijeme Poslanika a.s., ali da to ne treba uznemiravati vjernike, već ih treba motivisati da budu još odlučniji i uporniji u poštivanju svoje vjere i njenih propisa, u slijeðenju Poslanika a.s. i još veće ljubavi prema njemu, baš onako kako je Poslanik a.s. činio kada su napadali njega i njegovu vjeru, pa je potpomognut Uzvišenim Allahom uspio on i njegova vjera, a propali su oni koji su ga htjeli uništiti.

Na kraju je skup završen zajedničkom dovom i druženjem sa džematlijama i imamima.

Informativna služba