Upriličeno predavanje za žene u Školi Kur'ana u Rožajama

Image

U subotu, 3.januara 2015.godine u Školi Kur'ana u Rožajama upriličeno je predavanje za žene i žensku omladinu. Predavači su bile: profesorica islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović koja je izlagala teme “Žena – biser islama” i “Afirmacija i jačanje porodice kao temeljne institucije društva” i muhafiza Aida Kujević koja je izlagala teme “Opšti smisao činjenja dobra” i “Savjeti za sretan brak i porodicu”.

Interes stanovnica Rožaja je bio veliki i prostorija je bila ‘tijesna’ da primi njihov odaziv. Program su uveličale male polaznice Škole Kur'ana koje su za ovu priliku spremile učenje sura po tedžvidu i izvoðenje ilahija.

Profesorica Agović je na početku opisala položaj žene prije islama, zatim njeno osloboðenje i slobodu prava dolaskom islama, istakla dužnosti i prava žene muslimanke, vrijednost žene kao kćerke, supruge, majke, mudžahide, te njenu ulogu u izgradnji prosperitetnog društva. Navela je primjere žena – bisera islama: Hadžere r.a., Merjem r.a., Asje r.a., Hatidže r.a., Fatime r.a., Aiše r.a., Nesibe bint Ka'b, Ummu Habibe Remle bint Ebi Sufjan i dr.

Muhafiza Kujević je istakla značaj islamske porodice kroz primjere iz vremena Muhammeda s.a.v.s. i prijašnjih Allahovih Poslanika, odnos djece prema svojim roditeljima, prvenstveno majkama, zatim o meðusobnoj komunikaciji supružnika, te ukazala na niz korisnih savjeta za sretan brak i porodicu.

Vrijedne Bošnjakinje iz Rožaja druženje su na kraju upotpunile ukusnom zakuskom za sve prisutne.

(bosnjaci.net)