BOŠNJAČKI DŽEMAT U BIELEFELDU ORGANIZIRAO PREDAVANJE ZA ŽENE

Image

U petak, 16.januara 2015.godine, bošnjački džemat u Bielefeldu organizirao je predavanje za žene na temu “Trajna afirmacija dobra kao univerzalna islamska vrijednost”. Pred članicama ovog bošnjačkog džemata predavanje za žene održala je profesorica Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović koja je ukazala na značaj i potrebu čovjekovog kontinuiranog nastojanja da u svijetu u kojem živi afirmiše dobro.

“Dobro je najveća moralna vrijednost”, – kazala je, izmeðu ostalog, profesorica Agović: – ,,Priroda čovjeka jeste da bude dobar, moralan i ispravan. Kad počini grijeh, čovjek osjeća tjeskobu u duši. To je zato što je stvoren s jednom posebnom vrijednošću koja se zove ‘savjest’.”

Tokom izlaganja teme, profesorica Agović je objasnila i značaj činjenja trajnih dobrih djela, načine brisanja grijeha, čovjekovo stanje izmeðu slatkog i gorkog tokom života, ustrajnost u sticanju znanja, razvijanju vještina i sposobnosti, primjere iz povijesti u postupcima pravednih halifa, lijepo ophodjenje prema drugima, značaj dove i dr.

Organizator ovog druženja bio je bošnjački džemat Bielefeld, a koordinatori organizacije predsjednik džemata pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj Nihad Bećirović koji je ujedno i član Glavnog odbora BNF-a i imam džemata Bielefeld Muhamed ef. Fetić.

Prijevoz i boravak predavaču obezbijedili su zet i sestra, Fikret i Mersija. Vrijedne bošnjačke džematlijke su se pobrinule oko prigodne zakuske. Na kraju druženja upriličena je i promocija knjige autorice Agović “Na bošnjačkoj laði”. Promotorka je bila profesorica bosanskog jezika Edina Kovačević, džematlijka koja je angažirana da u džematu podučava bošnjačku omladinu bosanskom jeziku i književnosti.

Inače, bošnjački džemat Bielefeld funkcioniše od 2009. godine i čini ga stotinak porodica. Osim organiziranja predavanja i promocija, prikladno obilježava svaki vjerski i nacionalni datum iz ‘bošnjačkog vjerskog i nacionalnog kalendara’, brine se o edukaciji bošnjačke djece i podržava značajne bošnjačke projekte u domovini. (B.D.)