Hafiz Haris Hadžić posjetio Bošnjačku kulturnu zajednicu Makedonije

Image

Bošnjake u Makedoniji posjetio je ugledni islamski profesor Hafiz Haris Hadžić koji je održao niz predavanja u bošnjačkim džematima. Naime Hadžić je održao kratko predavanje na hutbi ,prilikom džume namaza u Hatudžuk džamiji u Skoplju, zatim predavanje na temu “Muhammed s.a.w.s. primjer za svakog vjernika” u Sandžak džamiji u Ljubošu kod Skoplja.

Zatim, zajedno sa delegacijom BKZ-a Makedonije, u sastavu: predsjednika BKZ-a Makedonije prof. dr. Džemila Bektovića, potpredsjednika BKZ-a ,profesora na FIS-u Dževada ef. Hot, portparola BKZ-a Makedonije , novinara u Bošnjačkoj radijskoj redakciji Makedonskog radija Admira Fazlagića i Jasmina Režepija, predsjednika nevladine organizacije “Legis “ koja je partner BKZ-u , posjetili su džemate u naseljima Podgorci i Labuništa kod Struge, u jugozapadnoj Makedoniji.

Hafiz Haris Hadžić je održao predavanja u ovim mjestima, a delegacija BKZ-a je započela svoj projekat dodjele set knjiga na bosanskom jeziku , koje smatra da su po svojoj sadržini kvalitetne i da će biti od koristi ljudima.

“ Doista sam počašćen gostovanjem kod svojih braće i prijatelja u Makedoniji koji su pokazali veliko gostoprimstvo i interes prilikom mojih predavanja, što mi je izuzetno drago. Moram istaći da osjećam izuzetnu bliskost sa ovim ljudima, što me posebno raduje. Nadam se da ćemo i u budućnosti suraðivati i raditi na društvenu dobrobit “ , istakao je hafiz Hadžić.

Dževad Hot, potpredsjednik BKZ-a Makedonije, izjavio je da posjetom ovim mjestima , susretima sa predstavnicima nevladinih organizacija i dodjelom seta knjiga na bosanskom započinju planirani projekat, kojim žele afirmisati bosanski jezik i pozitivne ljudske vrijednosti ,što su i zapravo primarni ciljevi ove organizacije.

“ U medijima vidimo kako kažu da je znanje snaga i moć. Mi smatramo da je znanje svjetlost, zapravo nešto što osvjetljuje i trasira pravi put ljudima i onima koji žele da spoznaju istinu, pa smo zato smatrali da je važno da uradimo jedan ovakav projekat. No, on ima i onu drugu, socijalnu dimenziju. S tog aspekta, mi kao organizacija se povezujemo sa svim ostalim potencijalnim partnerima u pokušaju da ostvarimo zacrtane ciljeve “ ,kaže Hot.

“ Zahvalni smo hafizu Hadžiću i rukovodstvu BKZ-a koje nikada ne zaboravlja nas u Podgorcima i Labuništa. Zahavljujemo se na setu knjiga na bosanskom jeziku koje će obogatiti našu skromnu biblioteku i obogatiti naše znanje iz raznih oblasti. Nastavićemo da gajimo dobre bratske,prijateljske odnose sa BKZ-om i raditi na zajedničkim interesima “ , ističu iz graðnaskog udruženja za obrazovanje i kulturu “Ambicija“ iz Podgorci.

Oni su dodjelili zahvalnice rukovodstvu BKZ-a Мakedonije za poseban doprinos i uspješnu suradnju sa njihovom organizacijom, hafizu Hadžiću u znak zahvalnosti za zijaret njihovom džematu i odlično predavanje, te zahvalnicu Jasminu Redžepiju ,predsjedniku nevladine humanitarne organizacije “LEGIS “ za njihovu meðusobnu suradnju i učešće njihovog džemata u humanitarnim akcijama za Siriju,Palestinu i Bosnu i Hercegovinu.

Izdvajamo da su predavanja uglednog predavača Hafiza Harisa Hadžića bila veoma kvalitetna i zapažena , te da su ljudi pokazali interes za rad i aktivnosti BKZ-a Makedonije.

Informativna služba

(Informativna služba, BKZ-a Makedonije)