Naučimo našu djecu da vole Sandžak

Image

Posjeta Bošnjacima u Švicarskoj u povodu Dana Sandžaka

Institucije su garant opstanka našeg naroda u dijaspori. Za sve te organizacije pokretač je bila Zajednica sandžačke dijaspore. Bošnjaci u dijaspori su jedinstveni u želji i namjeri da pomažu sve projekte u Sandžaku i čvrst su bedem i blok – poruke su koje su se mogle čuti sa skupa u Švicarskoj.

Sportskim susretima Bošnjaka u Švicarskoj – turnirom u malom fudbalu, koji je održan u prijepodnevnim satima, te manifestacijom Dani Sandžaka, a u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore, u Švicarskoj je 6. decembra obilježen Dan Sandžaka. Tim povodom i ekipa agencije SANA boravila je u zijaret Sandžaklijama Švicarske.

Jedan od glavnih razloga okupljanja bilo je i obilježavanje Dana Sandžaka. U večernjim satima na manifestaciji okupilo se oko hiljadu Bošnjaka koji žive i rade u Švicarskoj, pretežno porijeklom iz Sandžaka, ali i Bosne i okruženja. Manifestaciji su prisustvovali zastupnici nacionalnih organizacija u toj zemlji: predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije u Švicarskoj Samir Vilić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Švicarskoj Ernad Korać te domaćini manifestacije predsjednik ZSD u Švicarskoj Senad Sejdović i predsjednik ZSD za Evropu Mithat-ef. Mujović.

Predsjednik ZSD u Švicarskoj Senad Sejdović izrazio je svoju radost zbog okupljanja Bošnjaka koje im daje potvrdu i govori da su na pravom putu. Uputio je poziv svim Bošnjacima da se uključe u Zajednicu sandžačke dijaspore. Kako kažu, imaju puno ideja u cilju okupljanja i povezivanja Bošnjaka koje će se implementirati u narednim godinama. Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Švicarskoj Ernad Korać predstavio je organizaciju na čijem čelu se nalazi. Cilj te organizacije je približavanje kulturne baštine Bošnjacima Švicarske, kao i otimanje od zaborava osnovnih prepoznatljivosti sa ciljem da se djeci obasja put i prenese emanet predaka.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije u Švicarskoj Samir Vilić apelovao je na Bošnjake da se probude i osvijeste i sagledaju šta se sve dešavalo u zadnjih stotinu godina Bošnjacima u Sandžaku, a to buðenje doživjet će svojim aktivnim učešćem u raznim institucijama i organizacijama Bošnjaka.

Predsjednik ZSD za Evropu Mithat-ef. Mujović istakao je da, noseći Sandžak u srcu i duši i okupljajući se na ovakvim prilikama, prije svega, garant je za očuvanje našeg vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta.

„Moramo se okrenuti sebi i našim potencijalima. Ako svako od naš ne investira u sebe i svoje potencijale rizikujemo da će Sandžak nestati iz naših srca. Vrijeme je da siðemo sa tribina na teren i pokažemo svojoj djeci koliko volimo Sandžak, ali djelima, a ne samo riječima. Investirajmo u sebe i u svoje znanje. Naše porodice moraju biti obrazovni i duhovni centri. Moramo se vezivati za naše institucije i organizacije, jer to je naš emanet“ – poručio je Mithat-ef. Mujović.

Institucije su garant opstanka našeg naroda u dijaspori. Za sve te organizacije pokretač je bila Zajednica sandžačke dijaspore. Bošnjaci u dijaspori su jedinstveni u želji i namjeri da pomažu sve projekte u Sandžaku i čvrst su bedem i blok – poruke su koje su se mogle čuti sa skupa u Švicarskoj.

Sem ovakvih okupljanja u dijaspori, organizuju se razne tribine o nacionalnim pitanjima, vjerske tribine kako bi se Bošnjaci upoznali sa tim ko su i šta su.

Svoju posjetu Švicarskoj ekipa agencije SANA iskoristila je i obišla neke od uspješnih biznismena.

Obišli su brojne Sandžaklije koje su uspješni biznismeni, a jedan od njih je i Raif Vejsilović koji već osamnaest godina ima halal mesaru u Švicarskoj. Kako kaže, došli su tamo trbuhom za kruhom, u početku radili teške fizičke poslove, ali kasnije su otvorili i osnovali svoj biznis koji i dan-danas dobro funkcioniše. O širenju svog posla u Sandžaku razmišljali su, ali kako kažu, prilike to ne dozvoljavaju, tako da je trenutno to skoro i nemoguće. U zijaret Sandžaku i roditeljima dolaze jednom godišnje jer im posao ne dozvoljava više, ali svoj odmor provode u krugu porodice i prijatelja i u rodnom mjestu se osjećaju veoma dobro.

Ekipa SANA obišla je i Salka Martinovića koji u Švicarskoj živi već 25 godina, a od toga 11 godina ima firmu za hemijsko čišćenje. Život u dijaspori u početku je bio težak. Kao strancima bilo im je veoma teško, radili su samo ono što Švicarci nisu htjeli da rade. Ali kako kaže, Bošnjaci kao vrijedan narod vremenom su dokazali da mogu da budu uspješni biznismeni, a ne samo fizički radnici. Švicarska poštuje religije, tako da svako može prakticirati svoju vjeru, ali sve u zavisnosti od vremena koje posjeduje, rekao je Salko Martinović ekipi SANA.

Predsjednik ZSD u Švicarskoj Senad Sejdović, takoðe jedan od uspješnih Bošnjaka, hvali se na život u Švicarskoj, a posebno je sretan što imaju džemat u kome djeca pohaðaju vjersku nastavu i bosanski jezik, koji je priznat u školama u kantonu Cirih. Govori da je prvim generacijama koje su došle u Švicarsku bilo teško, ali narednim je bilo lakše. Borba predstoji da se djeca ne bi asimilirala mu „Top Haus Tehnik“ koja se bavi projektovanjem i ugradnjom vodovodnih i grejnih instalacija u kućama.

Zijaretili su i džematlije i džemat Goldau gdje su pratili hutbu Muhameda Čikarića, koji je tom prilikom čestitao svima Dan Sandžaka poručujući Bošnjacima da, ma gdje bili i otišli, nikada ne zaborave odakle su i svoj Sandžak.

Huso Ðedović iz Kalesije upoznao je goste sa historijom džemata Goldau. Rekao je da je džemat osnovan 1992 godine, da tu dolaze ljudi iz Sandžaka, BIH, kao i bivših država Jugoslavije. Radi u kontinuitetu i kaže da je to jedan od najboljih džemata.

„Osnovni cilj je da djecu izvedemo na pravi put, da se okupljamo i družimo. Nedjeljom je obuka djece. Džemat funkcioniše i druženje je petkom, subotom i nedjeljom. Pored vjerske pouke džemat ima druge aktivnosti. Aktivan je u davanju pomoći kako u toku agresije na BIH, tako i sada nakon poplava, kao i u raznim drugim slučajevima.“

Naša ekipa je posjetila i Islamski centar Bošnjaka u Cirihu i razgovarala sa imamom Sakib-ef. Halilovićem, ali ćemo o tome opširnije govoriti u narednom broju Glas islama, jer ta posjeta zaslužuje posebnu reportažu.

Svi oni kažu da svoje odmore najradije provode u Sandžaku, ali ne bi mogli da žive tu, jer se osjeća velika ekonomska kriza. U dijaspori omladina ima perspektivu, dok u Sandžaku veoma slabo. Ali pozitivne signale, kažu, šalje Islamska zajednica i duhovni lider, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, kao i predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić, koji su napravili veliki pomak na polju obrazovanja Bošnjaka, kao i na polju njihovog vjerskog odgoja u Sandžaku. Da poštuju napore koje ulaže Islamska zajednica govori i činjenica da svoju djecu veoma često i rado daju na školovanje u Medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.

Glas islama 261, strana 26, Reportaža